Japonia va începe să taxeze pungile de plastic înainte de Jocurile Olimpice din 2020

Toți comercianții din Japonia, inclusiv supermarketurile şi magazinele mici din ţară, vor percepe o taxă pentru pungile din plastic. Autoritățile își doresc ca măsura fie bine-cunoscută de toată lumea până în luna iulie, când, în Tokyo, vor avea loc Jocurile Olimpice.

Vineri, un grup comun al ministerelor industriei și mediului din Japonia a aprobat un draft al unui plan care prevede solicitarea tuturor comercianților din țară, indiferent de dimensiune, să perceapă o taxă pentru pungile de plastic, începând cu 1 iulie 2020. Pe baza acestui plan, guvernul va emite o ordonanță de urgență în decembrie, pentru a modifica legea privind reciclarea și ambalajele.

Ideea acestui sistem a prins rădăcini în luna iunie, când toate marile economii care au participat la summit-ul G20, din Japonia, au agreat să reducă deșeurile de plastic care ajung în mare.

Totuși, planul nu prevede un preț universal pentru pungile din plastic. Acesta va fi lăsat la latitudinea fiecărui comerciant. Unele dintre municipalități au impus deja un sistem propriu de taxare.

Din dorința de a face pe toată lumea conștientă de această schimbare, guvernul va implementa o serie de măsuri, printre care campanii prin care să încurajeze consumatorii să-și aducă propriile plase de acasă.

Inițial, guvernul plănuise să implementeze plata pentru pungile de plată în aprilie, astfel încât consumatorii și comercianții să se fi obișnuit cu acest sistem până la începutul Jocurilor Olimpice. Însă, pentru a le da magazinelor suficient timp pentru a se pregăti pentru noul sistem, autoritățile au decis să amâne decizia cu trei luni.

Japonia se alătură prin această decizie numeroaselor state care au adoptat deja măsuri similare pentru protejarea mediului, în special din Europa. Însă militanții pentru protejarea mediului au criticat țara din sud-estul Asiei că se mișcă mult prea încet în sensul reducerii consumului de plastic – Japonia este cel mai mare producător mondial de deşeuri de plastic pe cap de locuitor după Statele Unite, potrivit Națiunilor Unite.

Japonia se mândreşte cu o rată ridicată de „reutilizare” a deşeurilor de plastic pe care le produce (86%). Însă, în realitate, multe dintre acestea sunt incinerate, adesea pentru a produce energie, emiţând CO2 şi contribuind la încălzirea globală.

Statul nipon exportă aproximativ 10% din deşeurile sale de plastic. Cu toate acestea, potrivit sondajelor realizate de ONG-uri de mediu, o mare parte din aceste deşeuri expediate în străinătate ajung în oceane sau sunt arse într-o manieră poluantă.

Japonia s-a angajat în 2018 să îşi reducă cantitatea de deşeuri plastice cu 25% până în 2030.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri