Japonia, prima tara care s-a inscris in sistemul american de comert cu certificate de carbon

Japonia a primit, oficial, certificate de carbon in valoare de 8,6 milioane de tone de emisii, de cand a devenit prima tara care s-a alaturat sistemului de comert cu certificate de carbon al Statelor Unite la inceputul acestei saptamani, a anuntat ministrul Mediului, citat de Reuters.

Tarile si companiile din Europa si Japonia cumpara certificate de carbon de ceva vreme, finantand, in schimb, proiecte din domeniul energiilor curate in tari in curs de dezvoltare, potrivit Mecanismului de Dezvoltare Curata al Protocolului Kyoto (CDM). Acest sistem are ca scop tinerea statelor industrializate in limitele obligatiilor luate de reducere a emisiilor, stabilite prin Protocolul Kyoto.

Dar toate partile au trebuit sa astepte transferarea creditelor in conturile lor pana la infiintarea schemei americane de comert cu certificate de carbon, denumita International Transaction Log (ITL).

ITL a devenit functional miercuri, iar Japonia a fost prima tara semnatara a Protocolului Kyoto care s-a conectat la acest sistem. Dar logarea japoneza a tranzactiilor nu include chitantele creditelor contractate in ultimii doi ani, a declarat un oficial al Ministerului japonez al Mediului.

Guvernul japonez este, de asemenea, un mare comparator de credite de carbon, folosind Organizatia pentru Energiile noi si Dezvoltarea Tehnologiei Industriale (NEDO) ca agent.

76 de corporatii s-au inscris la registrul national al sistemului, printre care NEDO, Tokyo Electric Co, Nippon Steel Corp, Sony Corp si mai multe banci si companii din comert.

Anul trecut, Japonia a fost responsabila pentru 1,34 miliarde de tone de gaze cu efect de sera, cu 13% mai mult decat obiectivul sau stability prin Protocolul Kyoto, fiind, astfel, foarte probabil ca niponii sa fie mari cumparatori de credite de carbon.

In efortul sau de a respecta Protocolul, Japonia a anuntat ca va cumpara credite in valoare de 100 de milioane de tone, prin intermediul sistemului Statelor Unite, in urmatorii 5 ani incepand din aprilie anul viitor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri