Japonia cercetează ce tipuri de plastic ar putea ajuta la atingerea țintelor de neutralitate climatică

Japonia se confruntă cu o mare problemă legată de plastic. Producția excesivă de ambalaje face ca țara să fie al doilea cel mai mare producător de deșeuri de plastic per capita, iar acum cercetează ce tipuri de plastic ar putea ajuta la atingerea țintelor de neutralitate climatică. 

În timp ce poluarea cu plastic este o cauză bine cunoscută de îngrijorare, o problemă adesea trecută cu vederea este cum contribuie plasticul la încălzirea globală. Plasticul este o cauză surprinzător de mare a emisiilor de carbon, cu aproximativ 4,5% din emisiile globale generate de sectorul plasticului, arată un studiu publicat de ScienceDaily.

Acum, cercetări comune între Universitatea Kyushu și firma de start-up Sotas Co., Ltd, cu sediul în Yokohama, au investigat potențialul pieței din Japonia de a incorpora o lanț de aprovizionare cu plastic mai prietenos cu mediul.

Guvernul japonez a promis să atingă neutralitatea carbonului până în 2050. Cu toate acestea, metoda predominantă pe care Japonia o utilizează pentru a scăpa de deșeurile de plastic este ‘reciclarea termică’ sau incinerarea, care eliberează dioxid de carbon în atmosferă,” spune autorul principal, profesorul Andrew Chapman, de la Institutul Internațional pentru Energie Neutră în Carbon și Cercetare al Universității Kyushu. „Am examinat dacă trecerea la plastic reciclat și bioplastice mai durabile reprezintă o alternativă competitivă și eficientă la politicile actuale de reducere a carbonului.

Cercetătorii au început cu o evaluare economică și de mediu a șase tipuri de plastic utilizate în mod obișnuit, bazată pe faptul dacă au fost fabricate din material virgin, reciclat sau bioplastic. Au evaluat plasticul folosind patru criterii diferite: potențialul de încălzire globală, costul, reciclabilitatea și calitatea percepută pentru producători. În funcție de ponderea dată fiecărui factor, cercetătorii au calculat cât de dorit era fiecare tip de plastic într-o serie de scenarii.

În general, cercetătorii au constatat că plasticul virgin, care este fabricat direct din combustibili fosili, este perceput ca având cea mai înaltă calitate, dar are un potențial ridicat de încălzire globală și este relativ scump.

Pe de altă parte, plasticul reciclat este mai ieftin și are, de asemenea, un potențial mai mic de încălzire globală. Cu toate acestea, plasticul cu un procent mai mare de material reciclat era perceput ca având o calitate mai scăzută, iar reciclabilitatea variază în mod semnificativ pentru fiecare tip de plastic.

O problemă este că poate fi mai dificil să se separe anumite tipuri de plastic înainte de reciclare și, în plus, unele tipuri de plastic pot fi reciclate doar de un anumit număr de ori,” spune primul autor, Yuuki Yoshimoto, președintele Sotas Co., Ltd. „Prin urmare, este important să se stabilească o catenă robustă și centralizată de custodie pentru a urmări de câte ori a fost reciclată o bucată de plastic pentru a oferi asigurare a calității pentru utilizatorii finali.

Analiza a dezvăluit, de asemenea, că bioplasticele, fabricate din plante, au cel mai mic potențial de încălzire globală. Unele bioplastice pot fi chiar cu emisii negative de carbon, deoarece plantele absorb dioxid de carbon din atmosferă pe măsură ce cresc, care este apoi capturat în material.

Cu toate acestea, bioplasticele sunt mult mai costisitoare de produs decât plasticul virgin sau cel reciclat și, deoarece înlocuirile directe nu sunt întotdeauna disponibile, performează în prezent mai puțin bine în ceea ce privește calitatea percepută. În plus, bioplasticele pe bază de amidon necesită teren arabil pentru cultivarea culturilor.

Producția de alimente versus producția de plastic nu este o luptă pe care o dorim, deoarece resursele de teren sunt foarte limitate în Japonia,” spune profesorul Chapman. În schimb, cercetătorii au sugerat alocarea suplimentară de fonduri pentru cercetarea bioplasticelor pe bază de celuloză, care pot fi obținute din pulpa de lemn.

Un alt factor care ar putea ajuta la reducerea diferenței de cost dintre bioplastice și plasticul virgin este disponibilitatea consumatorilor de a plăti mai mult pentru produse prietenoase cu mediul, ceea ce cercetătorii intenționează să investigheze în detaliu și să îl integreze în analiza lor.

Aceasta este o situație complexă, fără o soluție universală. În cele din urmă, sperăm că această analiză poate ajuta factorii de decizie să decidă ce procese de reciclare să susțină și să informeze producătorii cu privire la plasticul care poate să îndeplinească cel mai bine obiectivele lor de producție și reducere a carbonului„, concluzionează Yoshimoto.

Această cercetare ia în considerare și eficiența economică a reducerii emisiilor de carbon prin reciclarea plasticului și înlocuirea cu bioplastice, lărgind astfel abordările posibile ale politicii pe care le pot adopta factorii de decizie.

Citește și: În lumea reală, plastic Barbie… is NOT so fantastic 

Cercetătorii pot detecta acum nanoplasticul periculos în doar câteva secunde 

Stabilitatea Pământului și capacitatea sa de a susține civilizația sunt în pericol

spot_img

Ultimele știri