Luna iulie 2019 a fost cea mai călduroasă lună înregistrată vreodată, depășind cu 0.56 grade Celsius temperatura medie globală între 1981 și 2010, conform Serviciului Copernicus privind Schimbările Climatice.
Recordul precedent fusese înregistrat în iulie 2016, când a avut loc unul dintre cele mai puternice evenimente El Niño. Însă în 2019, El Niño a fost slab și nu a avut un rol la fel de mare în încălzire.
„Deși luna iulie este de obicei cea mai călduroasă lună din an pentru glob, conform datelor noastre a fost și cea mai călduroasă lună înregistrată la nivel mondial. Cu continuarea emisiilor de gaze cu efect de seră și consecințele asupra temperaturilor globale, în viitor vor continua să fie depășite recorduri.”, a declarat directorul serviciului Copernicus, Jean-Noël Thépaut.
Conform Copernicus, ultimii patru ani au fost cei mai călduroși ani înregistrați vreodată. Cercetătorii estimează că 2019 ar putea fi al doilea cel mai călduros an înregistrat vreodată.
Recordul de temperatură se apropie de 1.2 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale, însemnând că ne apropiem rapid de limita de 1.5 grade Celsius, care va agrava riscul de evenimente meteo extreme și va duce la nesiguranță alimentară și migrații în masă.
În luna iulie au fost înregistrate zeci de noi recorduri de temperatură la nivel local, național și global. Două valuri de căldură extreme au lovit Europa luna trecută, depășind recorduri de temperatură în cel puțin 20 de state, în timp ce zona arctică a fost afectată de incendii de vegetație fără precedent, iar Groenlanda a pierdut o cantitate semnificativă de gheață.
„Nu este science-fiction. Este realitatea schimbărilor climatice. Se întâmplă acum și se va agrava în viitor fără măsuri climatice urgente. Rămânem fără timp de a ține în frâu creșterile periculoase de temperatură cu numeroase impacturi asupra planetei.”, a declarat Petteri Taalas, secretar general al Organizației Meteorologice Mondiale.