Peste jumătate dintre arborii endemici ai Europei sunt amenințați cu dispariția, habitatele lor fiind tot mai afectate de boli, dăunători, poluare și dezvoltare urbană, conform Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Frasinii, ulmii și scorușii sunt printre speciile cele mai afectate.
„Este o amenințare. Nu doar în cazul arborilor și a pădurilor naturale, ci și în cazul unora dintre coniferele mari comerciale care sunt amenințate de specii invazive.”, a declarat David Allen, autor al raportului.
El a atras atenția că pentru acțiunile de plantare, puieții importați trebuie analizați atent pentru a nu purta boli sau dăunători.
Speciile invazive, care se răspândesc prin comerțul cu plante sau lemnul netratat, sunt cea mai mare amenințare la adresa copacilor nativi care sunt găsiți doar în Europa, uneori doar într-o regiune anume.
Lista roșie a arborilor europeni realizată de IUCN a dezvăluit că 58% dintre aceste specii endemice sunt amenințate și 15% (66 de specii) sunt clasificate drept amenințate critic.
Multe dintre speciile aflate la risc crescut fac parte din genul Sorbus, cum ar fi scorușul, frasinul de munte și sorbul alb, din care mai există doar 9 exemplare, toate în Wales.
Însă mult mai îngrijorătoare este dispariția arborilor comuni. De exemplu, frasinii sunt afectați tot mai grav de o specie invazivă de fungi. Castanul porcesc a fost catalogat drept vulnerabil din cauza răspândirii unei molii invazive care îi rănește frunzele. Alte specii sunt afectate negativ de poluarea aerului. Arborii sunt sub presiune și din cauza incendiilor de vegetație, a tăierilor și a extinderii stațiunilor turistice.
„Asistăm la distrugerea mediului nostru natural. Este o problemă întâlnită la o scară atât de largă, la fel ca și clima, încât are nevoie de schimbări majore de politici, dar ce ar trebui să facem pare impractic așa că vom lua acțiune doar când lucrurile vor deveni extrem de grave. Ar trebui să privim situația într-un mod mai strategic. Chiar nu există o planetă B. Când mă gândesc acum la cum va fi acest loc în 50 de ani, este foarte îngrijorător.”, a declarat Tim Rich, autor al studiului.
Analiza arborilor face parte dintr-o listă mai amplă care examinează statutul speciilor pentru a determina priorități în ceea ce privește conservația. Conform datelor, 20-50% dintre moluștele terestre, arbuști și briofite, cum ar fi mușchi, sunt amenințate cu extincția din cauza pierderii zonelor sălbatice, a extinderii agriculturii și a schimbărilor climatice. Aceste specii joacă un rol vital în lanțul trofic și în alte sisteme de suport ale vieții prin producția de oxigen, reciclarea nutrienților și regenerarea solurilor.
„Pericolul mare de extincție dezvăluit de lista roșie europeană este foarte alarmant, ținând cont de faptul că 92% din speciile de moluște native Europei sunt endemice. Așadar, o dată ce aceste specii sunt pierdute din Europa, vor dispărea pe veci. Pentru a restabili numerele de moluște terestre în Europa, va fi nevoie de schimbări esențiale ale politicilor legate de utilizarea terenurilor, controlarea urbanizării și gestionarea sustenabilă a zonelor semi-naturale.”, a declarat Eike Neubert, de la IUCN.