Italia se va angaja in constructia de centrale nucleare de ultima generatie, a anuntat joi noul ministru italian al Dezvoltarii Economice, Claudio Scajola, in fata organizatiei patronilor italieni, Confindustria, transmite AFP.
’Pana la sfarsitul acestei legislaturi, vom pune piatra de temelie la constructia in Italia a unui grup de centrale nucleare de ultima generatie’, a declarat Claudio Scajola, intr-un discurs pronuntat in prezenta noului prim-ministru, Silvio Berlusconi.
Italia a renuntat la energia nucleara in urma unui referendum organizat in 1987, la putin timp dupa catastrofa care a avut loc la 26 aprilie 1986 la Cernobal, si a inchis cele patru centrale nucleare din peninsula.
’Numai centralele nucleare pot produce energie pe scara larga intr-o maniera sigura, cu costuri competitive si cu respectarea mediului inconjurator’ a subliniat Claudio Scajola.
Ministrul a promis ca va reconstrui competentele Italiei in materie de energie nucleara, in special cele referitoare la gasirea de solutii pentru deseurile radioactive.
De asemenea, ministru italian al Dezvoltarii Economice a anuntat ca politica energetica a guvernului se va concentra pe constructia de noi infrastructuri energetice si pe modernizarea celor existente, inclusiv constructia de terminale pentru gaz natural lichefiat (LNG), dezvoltarea de noi facilitati de stocare si cresterea capacitatilor de interconectare cu alte tari. Claudio Scajola a promis ca noul guvern va simplifica procedurile pentru obtinerea aprobarilor necesare pentru constructia de noi infrastructuri energetice.
Cu prilejul reuniunii Confindustria, presedintele grupului energetic italian Enel, Fulvio Conti, a afirmat ca, din punct de vedere tehnic, Enel este gata sa participe la acest proiect.
’Este un debut bun pentru guvern care a confirmat necesitatea diversificarii a surselor energetice si a investitiilor in infrastructura’, a apreciat Fulvio Conti.
Statul italian este actionar, in mod direct sau indirect, in proportie de 30 la suta la Enel.
Italia depinde de gazul natural in proportie de 60 la suta pentru productia de energie electrica, a declarat cu ceva timp in urma presedintele Enel. In plus, intr-un interviu acordat in luna aprilie cotidianului german ’Financial Times Deutschland’, Conti a apreciat ca va fi nevoie de sapte pana la zece ani pentru ca o noua centrala nuclearoelectrica sa intre in functiune in Italia.