Italia îşi propune să ajungă la aproape două treimi din energie produsă din surse regenerabile, până la sfârşitul deceniului, potrivit Ministerului Energiei, care a îmbunătăţit uşor obiectivele făcute publice în urmă cu trei ani, transmite Reuters.
Într-o revizuire a planului de energie şi climă al ţării, ministerul a spus că Italia îşi propune să obţină 65% din energia sa electrică din surse regenerabile, până în 2030, în creştere faţă de ţinta anterioară de 55%.
Se preconizează că sursele regenerabile vor acoperi 40% din consumul brut de energie în toate sectoarele, inclusiv producţia de energie, locuinţe şi transport, până la sfârşitul deceniului, faţă de 30% în planul vechi.
Pentru încălzire şi aer condiţionat, sursele regenerabile ar trebui să asigure 37% din consum şi 31% în sectorul transporturilor, a spus ministerul.
Ambiţia sa este ca hidrogenul produs fără emisii de carbon să acopere 42% din nevoile industriale până în 2030.
Comisia Europeană a cerut fiecărui stat membru să prezinte o strategie revizuită pentru 2030, care să se alinieze la pachetele energetice Fit-for-55 şi REPowerEU, anunţate în ultimii doi ani, care includ obiective obligatorii privind tranziţia energetică pentru a combate schimbările climatice.
Italia a trimis strategia sa revizuită Comisiei Europene, care are termen până în iunie 2024 să o revizuiască şi să o aprobe.
Ministerul Energiei nu a publicat planul naţional complet de climă şi energie şi nu a precizat în declaraţia sa cât de mult va reduce emisiile de carbon până în 2030, prin această strategii.
Anunţul referitor la energie produsă din surse regenerabile nu a explicat modul în care guvernul intenţionează să accelereze construcţia de instalaţii de energie regenerabilă pentru a atinge obiectivele planului.
Citește și: Primăria Brașov vrea să instaleze un parc fotovoltaic de 20MW