Video. Efectele restricțiilor din Italia: apă curată în canalele din Veneția, delfini într-un port, rațe în Roma

După restricțiile impuse în Italia, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, nu doar calitatea aerului a devenit mai bună, ci și apa a devenit mai clară. Canalele din Veneția sunt atât de limpezi încât pot fi văzuți peștii, în portul Cagliari au apărut delfinii, iar în fântânile din Roma înoată rațe.

În Italia, conform dispoziţiilor în vigoare pentru a limita răspândirea coronavirusului, până în 25 martie sunt închise restaurantele, barurile şi majoritatea magazinelor. S-a întrerupt şi activitatea în şcoli şi universităţi, iar italienilor li s-a cerut să nu iasă din locuinţe până în 3 aprilie, dacă nu este neapărat necesar.

Unul dintre primele efecte ale acestei carantine a fost scăderea semnificativă a poluării aerului. Schimbarea a fost vizibilă în special în nordul Italiei, unde se observau în mod normal valorile ridicate ale emisiilor de dioxid de azot (NO2).

Recent au apărut postări ale italienilor și cu alte efecte ale acestor măsuri. În Veneția, după ce turiștii au abandonat orașul, iar localnicii au rămas în case, apa din canale este atât de curată încât se văd peștii și algele. Cormoranii, egretele și alte păsări se bucură de apă, de asemenea, în lipsa bărcilor care ridică noroiul și tulbură apa și a oamenilor care aruncau plastic și alte deșeuri.

https://www.youtube.com/watch?v=cm7Py-PsXV4

În absența navelor de croazieră, în portul Cagliari, de pe insula Sardinia, au apărut delfinii, iar în fântânile din Roma au fost surprinse înotând rațe.

„Natura își reocupă spațiul în timpul carantinei din Italia”, a comentat un utilizator pe Twitter.

Un rezultat similar privind îmbunătățirea aerului a avut loc în China în timpul focarului COVID-19. Concentrațiile de NO2 au înregistrat o scădere semnificativă, rămânând la nivelurile minime din ultimii 15 ani. Ca și Italia, China a avut restricții puternice pentru a limita răspândirea virusului. Harta indică concentrațiile de NO2 pentru 1-20 ianuarie față de 10-25 februarie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri