Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca radiatiile de la reactoarele nucleare din Japonia prezinta risc scazut pentru sanatate, dar situatia se poate schimba daca vor avea loc incidente si la alte centrale, se arata intr-o informare transmisa de Institutul de Sanatate Publica Bucuresti catre Ministerul Sanatatii.
"Efectele asupra sanatatii din cauza radiatiilor vor depinde de nivelul expunerii, iar aceasta este la randul ei dependenta de nivelul de radiatii emis de reactor, conditiile meteorologice, respectiv vantul si ploaia din timpul exploziei, distanta fata de centrale si perioada de timp petrecuta in zonele calamitate", arata expertii ISP in documentul citat.
Totodata, acestia mentioneza ca, desi in urma evenimentelor din Japonia s-a inregistrat o crestere a nivelului reactivitatii in zona limitrofa centralei nucleare Fukushima, aceasta poate constitui un pericol doar pentru populatia aflata in zonele adiacente centralei, iar acolo au fost deja luate masuri de protectie.
Distanta e suficient de mare
Specialistii ISP considera ca pentru populatia Romaniei in prezent nu exista niciun risc pentru sanatate, ei apreciind, totodata, ca este improbabil ca un astfel de risc sa apara in urmatoarea perioada deoarece nivelul de radioactivitate in conditiile distantei mari, de peste 9.000 de kilometri, si de diluatie a contaminantilor in atmosfera, coroborat cu dezintegrarea produsilor de fusiune de viata scurta, nu previzioneaza depasirea nivelurilor de interventie stipulate in legislatie.
"Retelele specializate ale Ministerului Mediului monitorizeaza permanent nivelul de radioactivitate din aer, apa, de suprafata, sol, vegetatie, apa potabila, pentru a identifica imediat aparitia oricarui nor radioactiv asupra tarii noastre", a precizat sursa citata.
De asemenea, expertii ISP mai spun ca la nivel national exista planuri de urgenta si sunt stabilite proceduri de raspuns in caz de urgenta radiologica.
"Initierea raspunsului la o urgenta radiologica generata de accidente nucleare de pe teritoriul altor state cu efecte transfrontaliere se face pe baza notificarii urgentei efectuate de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare, in urma unei notificari primite de la Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) sau prin acordurile bilaterale de notificare, sau de catre sistemul national de supraveghere a radioactivitati mediului, pe baza masuratorilor din teren, sau de catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, pe baza notificari primite prin sistemul ECURIE, sau prin acordurile bilaterale de protectie civila", se mai arata in documentul citat.
Organizarea si conducerea activitatilor de interventie in caz de urgenta radiologica se asigura de catre Comitetul National pentru Situatii de Urgenta, din Centrul de Accident Nuclear si Urgenta Radiologica, in colaborare cu comitetele judetene pentru situatii de urgenta.
Nu se compara cu Cernobil
Seful laboratorului de igiena radiatiei din ISP, Ciupagea Fulger, a comparat, pentru Medifax, situatia actuala din Japonia cu accidentul de la Cernobil, aratand ca acesta din urma a fost mult mai periculos.
"Accidentul de la centrala nucleara de la Cernobal a fost mult mai periculos. A fost vorba despre o explozie foarte puternica in care tone de grafit au ars eliberand tone de substante radioactive. Norul radioactiv a fost bogat in iod radioactiv al carui timp de injumatatire este de 8 zile. Dupa aceea, acesta a avut ca substanta predominanta strontiul. Strontiul afecteaza oasele in timp ce cesiul organele moi. Atunci strontiul a fost mai prezent in zonele de deal si de munte, iar cel mai contaminat a fost laptele de oaie intrucat aceste animale mancau iarba cu pamant cu tot si apoi cel de vaca", a explicat prof. Ciupagea Fulger.