Islanda forează un puț până la magmă pentru a genera energie electrică

După ce a devenit faimoasă pentru exploatarea resurselor geo-termale, Islanda este în căutarea unor noi surse de energie regenerabilă. În acest sens, până la finalul acestui an, țara insulară nordică va fora un puț până la magmă.

Islanda forează un puț până la magmă pentru a genera energie electrică

Proiectul, numit „The Iceland Deep Drilling Project”, presupune forarea unei găuri de 5 kilometri adâncime și care, potrivit experților, va genera până la 50 de megawatti de electricitate.

Puțul va fi cel mai fierbinte loc de pe Terra. Temperaturile vor crește de la 400 de grade la 1.000 de grade Celsius în partea inferioară, lucru ce va face ca acesastă sursă de energie să fie și de zece ori mai eficientă decât cea obținută din puțurile geotermale obișnuite.

Energia geotermică este o formă de energie regenerabilă obținută din căldura aflată în interiorul Pământului. Apa fierbinte și aburii captați din zonele cu activitate vulcanică și tectonică sunt utilizați pentru încălzirea locuințelor și pentru producerea electricității (mai mult de 25% din energia totala vine din surse geotermale).

Ideea a apărut în urma unei erori, în 2009, când proiectul a atins din greșeală un rezervor de magmă în timp ce încerca să contruiască un puț geotermal. Ca experiment, au turnat apă în gaură pentru a vedea câtă energie poate genera și așa au descoperit cel mai puternic puț geotermal cu 30 megawatti putere generată.

Forările pentru noul puț au început în data de 12 august, în regiunea Reykjanes din sud-estul țării. Magma este un amestec lichid compus din diferite minerale care se află în stare topită, gaze și bucăți solide de diferite roci. Aceasta se formează în straturile adânci ale pământului, mai precis la granița dintre nucleul și mantaua acestuia.

Cercetătorii speră să ajungă la „Mid-atlantic Ridge” punctul de întâlnire a plăcii tectonice de sub Atlantic. În această zona echipa crede că va da de presiuni de 200 de ori peste nivelurile atmosferice, lucru ce va genera cu ușurința acel „abur supercritic”, o stare a materiei care nu este nici lichidă, nici gazoasă. Puțul ar putea fi capabil să aducă atât de multă energie termică încât ar putea alimenta cel puțin 50.000 de mii de locuințe, de la un singur puț (comparativ cu 5.000, un puț geotermal).

Dacă acest proiect funcționează, va putea fi pus în practică și în alte regiuni ale lumii care au vulcani tineri, cum ar fi Japonia și California.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri