Îmbrățișările au multe beneficii pentru sănătatea fizică și psihică a oamenilor, însă în această perioadă – a pandemiei de Covid-19, distanțarea socială este una dintre cele mai bune măsuri pentru a fi în siguranță. În acest context, Islanda încurajează oamenii să îmbrățișeze copaci.
„E ceva legat de această lipsă a abilității de a te conecta. Nu îmbrățișa, nu săruta, stai la doi metri depărtare. Suntem ființe emoționale și este important pentru noi, în special în aceste vremuri de frică, vremuri de stres, să ne simțim conectați cu cineva, să ne simțim alinați de cineva”, a spus guvernatorul New York-ului, Andrew Cuomo, într-o declarație recentă, potrivit Tree Hugger.
Serviciul Forestier Islandez a găsit o soluție care să satisfacă, parțial, această nevoie, în timp ce oamenii ar păstra distanța între ei: îmbrățișatul copacilor.
„Când îmbrățișezi un copac, simți contactul întâi în degetele de la picioare, apoi în picioare, în piept și apoi în cap”, a spus rangerul pădurii, Þór Þorfinnsson. „E o senzație minunată de relaxare, apoi te simți pregătit pentru o nouă zi și noi provocări”.
Japonezii studiază și practică de ani buni „shinrin – yoku” (băi de natură), iar concluziile sunt că timpul petrecut în natură are numeroase beneficii atât pentru minte, cât și pentru corp.
În Islanda, pădurarii au amenajat poteci în Pădurea Națională Hallormsstaður, astfel încât să le permită vizitatorilor să îmbrățișeze copacii în siguranță. Ca în supermarketuri, rangerii au marcat locuri cu spațiu de doi metri între ele, pentru a respecta distanțarea socială.
De asemenea, tot ca o măsură de protecție, Þorfinnsson le recomandă islandezilor să nu îmbrățișeze primul copac pe care îl văd, ci să se aventureze mai adânc, în pădure.
„Dacă poți să-ți acorzi cinci minute să îmbrățișezi un copac, e cu siguranță suficient”, a mai spus acesta.
Printre beneficiile îmbrățișărilor se numără reducerea stresului, a durerilor și a fricilor, protejarea de boli și îmbunătățirea sănătății inimii.
Dacă vreți să testați soluția propusă de Serviciul Forestier Islandez, asigurați-vă că îmbrățișați un copac dintr-o zonă izolată, unde nu au acces mulți oameni, și că purtați mască. Nu se știe cât rezistă virusul Covid-19 pe copaci, însă studiile realizate până acum spun că acesta poate rămâne activ pe suprafeţe o perioadă îndelungată: până la 24 de ore pe carton, până la două sau trei zile pe plastic şi oţel inoxidabil.