Islanda

Text de Oana Neneciu

89% din necesarul de energie al Islandei este furnizat de sursele regenerabile inca din 1999, ceea ce, raportat la numarul de locuitori, plaseaza  aceasta tara pe primul loc in lume. Restul necesarului este acoperit prin importurile de carbune si de petrol. 

  • Islanda ocupa de multi ani primele pozitii in topul tarilor care cerceteaza energiile regenerabile si planuieste sa devina prima economie din lume al carei sector de transporturi se bazeaza exclusiv pe hidrogen. Guvernul planuieste sa converteasca toate mijloacele de transport – atat cele publice, cat si cele private – pe sisteme cu celule de hidrogen. Ceea ce ar face ca Islanda sa devina prima economie complet independenta energetic, utilizand 100% energie regenerabila.
  • Resursele geotermale sunt utilizate pentru incalzirea a 89% dintre cladiri, restul fiind incalzite cu electricitate.
  • Islanda se claseaza pe locul 53 in topul mondial al emisiilor pe cap de locuitor. In Islanda se emit cu 63% mai putine gaze cu efect de sera pe cap de locuitor fata de Statele Unite, in ciuda consumului de energie pe cap de locuitor mai mare decat in SUA.
  • Conservarea mediului reprezinta o prioritate majora pentru Islanda si pentru faptul ca aceasta depinde de resursele naturale si de managementul sustenabil al acestora. Din cauza dependentei de pescuit si a exportului de peste si fructe de mare, exploatarea sustenabila a resurselor marine reprezinta o prioritate economica, dar si una de mediu. Implementarea unei cote care limiteaza pescuitul la niveluri considerate sustenabile de catre cercetatori a inceput deja sa dea roade.
  • Pe agenda internationala, Islanda a devenit o voce puternica in lupta impotriva poluarii oceanelor. Apele islandeze sunt printre cele mai curate din lume, iar tara are un rol activ in cadrul forului international pe problema poluantilor organici.
  • Desi tara este faimoasa pentru frumusetile naturale, exista zone in care e necesara interventia autoritatilor. Una dintre cele mai serioase probleme de mediu este pierderea vegetatiei din cauza eroziunilor provocate de vant. Serviciul de Conservare a Solului din Islanda lupta cu problemele de erodare a solului inca din 1907. Organizatia are ca tinta renaturarea unor situri care reprezinta 2% din suprafata totala a terenurilor. Cu toate acestea, lupta pentru oprirea erodarilor si impotriva desertificarii va ramane una dintre prioritatile de mediu ale Islandei in urmatoarele decenii.
     
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri