Irlanda va planta 440 de milioane de copaci până în 2040

Irlanda va planta 440 de milioane de copaci până în 2040, într-un efort de a combate criza climatică.

Guvernul a promis să planteze noi arbori în cadrul unui plan de acțiune climatică publicat în luna iunie, care are ca țintă neutralitatea Irlandei din punct de vedere al carbonului până în 2050 prin investiții în energie regenerabilă, stabilirea unei taxe pe carbon și schimbarea utilizării terenurilor.

O purtătoare de cuvânt a departamentului de comunicații pentru mediu a declarat pentru The Irish Times că ținta stabilită este de 440 de milioane de copaci plantați în următorii 20 de ani, adică aproximativ 22 de milioane de copaci pe an. 70% dintre arbori vor fi conifere, iar 30% vor fi foioase.

Dacă inițiativa Irlandei va avea succes, fermierii vor trebui convinși să planteze mai mulți copaci pe terenurile lor. Guvernul are în plan organizarea unor întâlniri comunitare în întreaga țară pentru a susține planul de reîmpădurire.

Etiopia a plantat peste 350 de milioane de copaci într-o zi pentru a combate criza climatică

Pádraic Fogarty, de la Irish Wildlife Trust, și-a exprimat scepticimul privind planul guvernului într-o declarație pentru The Irish Independent.

„Oamenii nu se pricep la plantarea copacilor, iar copacilor nu le place să fie plantați. Preferă să se planteze singuri.”

Fogarty a declarat că ar fi mai bine dacă guvernul ar plăti proprietarii de terenuri să nu planteze nimic și să își lase terenurile să-și revină în mod natural.

„Avem un blocaj mental când vine vorba să lăsăm natura să își facă treaba. Vedem un spațiu restăpânit de natură și credem că este un teren pustiu și dorim să îl avem «sub control» în timp ce dacă doar l-am lăsa în pace, pădurea ar reveni de una singură.”

Anunțul vine la două luni după publicarea unui studiu care arăta că plantarea a peste 500 de miliarde de copaci este cea mai eficientă soluție climatică disponibilă. Însă criticii studiului au avertizat că reîmpăduririle nu sunt suficiente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră și că este nevoie de mai multe feluri de măsuri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri