Iordania va planta 10 milioane de copaci pentru a reîmpăduri zonele distruse de incendii

Iordania intenţionează să planteze 10 milioane de copaci în decurs de zece ani, creând astfel noi păduri şi reîmpădurindu-le pe cele distruse de incendiile provocate de temperaturile ridicate din timpul verii, de grătarele excursioniştilor sau de ţigările aruncate pe jos, scrie RFI.

Anul trecut au fost înregistrate 499 de incendii în zone împădurite.

„Cel mai mare dezastru este provocat de incendii, deoarece tăierea ilegală a copacilor reprezintă doar 1% din daunele provocate pădurilor”, a declarat Mohamed Daoudia, ministrul Agriculturii la momentul lansării proiectului de reîmpădurire, la 11 februarie.

În octombrie 2020, 50 de hectare de măslini şi copaci din păduri au ars în Ajloun, marea regiune forestieră a ţării. Cu un an înainte, în guvernoratul Jerash (la 50 kilometri nord de Amman), 80 de hectare au avut aceeaşi soartă.

Campania de reîmpădurire a început la Kufranjah, care este, potrivit spuselor lui Belal Qtishat, „plămânul Iordaniei”.

Obiectivul primei etape este acela de a se planta 100.000 de copaci pentru a crea păduri în Karak şi Tafilah, la sud de capitală. Campania implică plantarea de copaci locali, precum eucalipt, jujub şi roşcov.

„Este vital să suplinim ceea ce s-a pierdut în flăcări”, a declarat Belal Qtishat. „Aceasta este singura modalitate de a lupta împotriva deşertificării, a schimbărilor climatice şi a conservării biodiversităţii”, a adăugat şeful departamentului responsabil cu protecţia naturii din cadrul Ministerul Mediului.

Pădurile reprezintă doar 1% din suprafaţa Iordaniei, la care se adaugă 23 de milioane de pomi fructiferi, dintre care jumătate sunt măslini.

Această campanie de reîmpădurire ar trebui să aibă, totodată, efecte benefice pentru albine şi, prin urmare, pentru producţia de miere, a precizat Mohamed Daoudia.

Iordania produce, în medie, 250 de tone de miere în fiecare an.

„Programul naţional de reîmpădurire este ambiţios şi realist, în condiţiile în care pepinierele noastre produc 2,5 milioane de arbori forestieri pe an şi 500.000 de pomi fructiferi”, a dat asigurări fostul ministru. „Teoretic, am putea planta zece milioane de copaci în patru ani, dar ne-am fixat zece ani pentru a finaliza proiectul”, a adăugat Daoudia.

Plantarea nu este însă suficientă, fiind necesară totodată prevenirea incendiilor. Prin urmare, Iordania intenţionează să amenajeze posturi de monitorizare, să doteze apărarea civilă cu vehicule concepute pentru combaterea incendiilor forestiere, să utilizeze drone, să organizeze patrule de pădurari şi să deschidă drumuri.

Citeşte şi:

ONG: Două treimi din pădurea tropicală au fost distruse sau degradate la nivel global
Romsilva plantează circa 20 de milioane de puieţi forestieri în această primăvară
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri