Ionuț Țața, Circular 3: „Trebuie să devenim, din consumatori, utilizatori de resurse”

Ionuț Țața, Fondator și Președinte al Clusterului pentru Inovare și Tehnologie, ALT Brașov, a deschis conferința Circular 3 cu un discurs despre ce înseamnă concret economia circulară.

ionut tata

Potrivit lui, la nivel teoretic, economia circulară presupune renunțarea la modelul economic linear, prin care „luăm, consumăm și renunțăm” la resurse. La nivel practic, economia circulară s-ar traduce prin noi modele de producție și consum, precum:

  • cel propus de IKEA, prin care consumatorii pot închiria mobilier și îl pot schimba atunci când se plictisesc de acesta, având garanția că producătorul reciclează produsul la finalul vieții
  • leasingul operațional pentru mașini sau modelele de car sharing, precum Uber
  • realizarea bordului mașinii BMW i3 din materiale reciclate
  • realizarea unor perechi de încălțăminte reciclabile de către Addidas
  • cel propus de un dezvoltator imobiliar din Olanda, în care cei care dețin imobilul sunt producatorii de ciment, geamuri și alte materiale de construcție, iar nu dezvoltatorul sau cetățenii, ceea ce îi forțează pe producători să recicleze materialele la sfârșitul ciclului de viață

„Sunt însă astfel de modele posibile și România, țara în care paharul de plastic e aruncat pe geamul mașinii?”, se întreabă Ionuț Țața. Tot el răspunde.

Se poate. Acum doi ani, am înființat QUIB. Am luat o școală goală de 10 ani, cu gândul de a face acolo un dentru de design și producție din deșeuri.

 

ionut tata

Au și creat-o, cu o investiție impresionantă din fonduri europene. Acum un an, am vizitat-o și am scris despre povestea oamenilor din spatele ei. Cei de la QUIB preiau paleți si alte materiale bune de aruncat din industrie și le transformă în produse noi, reciclabile, majoritatea gândite pentru copii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri