Preşedintele Klauss Iohannis a participat marţi seară la o dezbatere de campanie organizată la Biblioteca Centrală Universitară despre marile teme prezidențiale, printre care şi tăierile ilegale de păduri şi pădurarii ucişi.
Chiar dacă în trecut spunea că tăierile ilegale de păduri reprezintă un atentat la siguranța națională, şi în 2016 a promulgat o completare la legile siguranței naționale privind tăierile de păduri, Klaus Iohannis a recunoscut acum că nu s-a implicat prea mult în această problemă.
„Am făcut tot ce poate să facă președintele. Am dezbătut chestiunea în mai multe ședinte CSAT de atunci, am chemat instituțiile abiltiate la raport și le-am cerut să facă strategii sectoriale coerente. Unele au funcționat, unele nu au funcționat”.
El a apreciat că în acest moment mecanismele de protejare a fondului forestier funcţionează la doar 15% din demersul necesar asigurării unei protecţii eficiente.
„Cred că suntem, dacă am descrie parcursul de la 0 la ok, cam la 15%. Mai este foarte mult de lucru, nu are rost să pictăm niște lucruri altfel de cum se desfășoară ele. S-au făcut pași, există controale, există norme, însă lucrurile trebuie duse mult mai departe și am de gând împreună cu Guvernul, am discutat deja aceste chestiuni, să încurajăm măsuri și legislative, dar și de tip intervenție a autorităților din domeniu pentru a îmbunătăți considerabil situația”.
Întrebat de ce nu a făcut presiuni inclusiv prin declarații și apariții publice, pentru că aceste mecanisme de apărare să funcţioneze, mai ales că cinci pădurari au fost ucişi, Iohannis spune că mecanismele funcţionează „sub optimal” şi regretă că autorităţile nu au reușit să facă mai mult și să prevină aceste situații, însă el nu are atribuţii în acest sens.
„Din aceste autorități mă exclud, președintele nu are atribuții executive în supravegherea anumitor sectoare, acestea revin autorităților guvernamentale. Dar nu o să încetez, ba chiar o să accelerez prezența mea în spațiul public pentru a solicita soluții pe această zonă”, a spus preşedintele.
La întrebarea „Cât de solide sunt aceste planuri ale dumneavoastră împreună cu Guvernul Orban pentru eventualitatea în care veți câștiga al doilea mandat de a susține aceste măsuri în cadrul acestei majorități instabile din Parlament?”, răspunsul lui Iohannis a fost ”Intenția mea este extrem de solidă”.
Dialogul a continuat:
Jurnalist: Pe ce vă bazați ca și răspunsul Parlamentului să fie la fel de solid?
Răspuns: În această zonă nu vorbesc doar de speranțe, voi avea grijă să se miște lucrurile.
Preşedintele nu a primit nicio întrebare despre criza climatică şi strategia României pentru a combate efectele ei.
Ultimele date din Inventarul Forestier Național arată că tăierile ilegale au loc într-un ritm fără precedent. În urma lor rămân versanți dezgoliți, inundații dezastruoase, zone deșertificate, comunități divizate și expuse fenomenelor climatice extreme.
Din raportul Tăierilor Ilegale din 2018, lansat luna trecută de Greenpeace România, reiese că autoritățile de control depistează doar 1% din totalul tăierilor ilegale care au loc în România.