Mi se pare absolut necesara Legea Picnicului. Daca se va cupla cu un sistem de amenzi usturatoare, cum exista in toate tarile civilizate, cred ca poate da roade. Multe dintre ele au devenit civilizate prin amenzi. Va dau un exemplu: in Statele Unite, aruncarea gunoiului pe autostrada te costa o mie de dolari. Si sunt zone in care scrie la intrare „Atentie, amenda este dubla“. Cand un chistoc de tigara te costa o mie de dolari, te gandesti de doua ori inainte sa-l arunci. In situatia din tara asta, cred ca amenzile sunt o solutie.
Da, este o suprareglementare, dar este necesara. Pentru ca este bine ca paragrafele altor legi sa fie concentrate intr-o lege care sa-ti ofere raspunsuri si sa cuprinda si lucrurile din alte legi. Si vreau sa va dau un exemplu: am fost recent in SUA si, pe plajele din zona San Diego, frecventate de tineri, exista mici recipiente de beton in care poti sa faci focul pe plaja. Daca vrei sa ai romantism, poti sa faci foc pe plaja. In general, este interzis sa intri cu alcool si sa faci gunoi. In scopul asta, erau niste butoaie pentru colectat gunoiul, iar plaja era, la sfarsitul zilei, curata.
Nu mi se par exagerate propunerile legii. Nimic din ceea ce mi-ar face viata mai civilizata nu mi se pare exagerat.
Nu cred ca se vor ingradi drepturile sau libertatile daca se interzice picnicul in afara zonelor special amenajate. Dar nu ne ducem acum la definitia democratiei si la definitia drepturilor cetatenesti. In momentul in care libertatile tale jeneaza libertatile celuilalt sau viata celuilalt, este clar ca trebuie sa iti revizuiesti opinia asupra acelui drept care a lezat.
Eu nu cred in incalzirea globala, mi se par niste chestii propagandistice, dar cred in pretuirea naturii. Cred total in faptul ca trebuie sa pretuim ce avem, sa avem in jurul nostru natura, verdeata, sa ne protejam locurile cu aer curat. Iubesc foarte mult natura. Suna foarte cliseistic, dar chiar asta se intampla. Sunt cuvinte tocite dar poate ca printr-o astfel de lege am reusi sa le incarcam cu un sens nou.