Investitorii in microhidrocentrale, obligati sa garanteze realizarea proiectelor

Proiectele de microhidrocentrale sunt garantate incepand de anul acesta de catre investitori, prin plata unei garantii financiare. In plus, avizele de gospodarire a apelor pentru astfel de proiecte vor fi acordate doar investitorilor care pot demonstra prin documentatii tehnice ca vor exploata cel putin 70% din potentialul hidroenergetic al zonei. Autoritatile spera ca in acest fel va fi eliminat blocajul amplasamentelor exploatabile si va creste eficienta viitoarelor microhidrocentrale.
TEXT DE RALUCA PETRESCU

Investitorii in microhidroenergie sunt obligati, de la inceputul acestui an, sa plateasca o garantie financiara pentru a demonstra ca isi vor realiza proiectele. Suma, cuprinsa intre 37.000 si 50.000 de euro, va demonstra buna-credinta a investitorilor si va impiedica speculatiile in zonele amenajabile din punct de vedere microhidroenergetic.

”Vechea lege prevedea ca avizul de gospodarire a apelor pentru realizarea proiectelor microhidro sa fie acordat pe principiul «primul venit, primul servit». Avizul oferea titularului dreptul exclusiv de a face investitia pe amplasamentul respectiv in termen de doi ani, cu posibilitatea de prelungire a avizului. Investitorul obtinea practic monopol pe amplasament. Situatia cronica pe care am constatat-o a fost ca s-au emis sute de avize in ultimii ani si extrem de putine dintre proiecte au fost realizate. Multi dintre cei care au solicitat aviz au sperat ca vor gasi ulterior investitori straini carora sa le predea amplasamentul la un pret mai mare”, a explicat Dan Carlan, director general al Autoritatii Nationale pentru Inundatii si Managementul Apelor (ANIMA).

Masura a fost instituita printr-un ordin al ministrului Mediului si Padurilor (980/28 februarie 2011) si se refera la bunurile proprietate publica a statului, aflate in administrarea Administratiei Nationale „Apele Romane” (ANAR). Ordinul prevede ca, pentru a obtine avizul de gospodarire a apelor pentru lucrari de tip microhidrocentrale, solicitantul este obligat sa inchirieze domeniul public al statului administrat de ANAR. Emiterea avizului se va realiza doar dupa depunerea garantiei financia-re pentru blocarea amplasamentului. In plus, avizul obtinut pentru un amplasament nu este transferabil unui alt titular.

Investitorii vor aloca pentru asigurarea garantiei o suma stabilita in functie de capacitatea energetica de productie a microhidrocentralei, conform tabelului urmator:
Datele ANAR arata ca din anul 2000 pana in prezent au fost emise peste 500 de avize, comparativ cu numarul de autorizatii, adica sub 15. Cu alte cuvinte, procentul de realizare efectiva a microhidrocentralelor este foarte mic, de circa 3% din numarul total de avize de gospodarire a apelor emise pentru promovarea si executia acestora, intrucat unii investitori care au obtinut aviz nu au executat lucrari in termen de doi ani.

Investitorul poate pierde garantia
Garantia financiara va fi executata, iar investitorul va pierde banii in urmatoarele situatii:
nu incepe lucrarile de investitii in termenul de valabilitate a avizului de gospodarire a apelor;
nu finalizeaza lucrarile prin proces-verbal la termenul prevazut prin autorizatia de constructie;
nu pune in functiune obiectivul de investitii de tip microhidrocentrala in termen de sase luni de la data semnarii procesului-verbal de terminare a lucrarilor;
renunta la avizul de gospodarire a apelor;
provoaca rezilierea sau incetarea contractului de inchiriere.

Autoritatile spera ca amanarile si intarzierile lucrarilor vor fi evitate, avand in vedere ca reglementarea ii obliga pe solicitanti sa depuna o noua garantie pentru prelungirea termenului de valabilitate a avizului de gospodarire a apelor. Investitorii nu par sa fie deranjati de inas-prirea legislatiei si nu contesta necesitatea anumitor masuri, cu conditia ca acestea sa fie implementate corect.

”Era necesara o forma de garantare a blocarii unui teren pentru ca altfel vin rechinii imobiliari care profita de situatie. Cel care blocheaza un teren trebuie sa garanteze ca poate sa duca la bun sfarsit investitia, si nu doar sta in calea altuia. Dupa parerea mea, initiativa legislativa este buna, insa ramane de vazut felul in care se va pune in practica, mai exact cuantumul garantiei ce urmeaza a fi stabilit si care ar trebui sa fie unul rezonabil. Pe de alta parte, consider ca este potrivita orice forma de garantie executabila ulterior, nu doar o garantie de natura financiara”, a declarat Eugen Scheusan, director general Electromagnetica. Potrivit acestuia, investitorii seriosi nu vor fi afectati de aceste masuri.

Compania detine un portofoliu de zece microhidrocentrale, situate pe raul Suceava, cu o putere instalata de peste 5 MW, si a identificat alte zece situri unde intentioneaza sa construiasca inca zece microhidrocentrale.
”Este o masura buna, gandita sa elimine specula cu amplasamente pentru microhidrocentrale, pentru ca garantia nu este transmisibila si nu poate fi vanduta”, a apreciat Radu Ghindea Parvescu, administrator al societatii Romenergo Hidro.
Garantia financiara pentru blocarea amplasamentului se restituie solicitantilor numai la punerea in functiune a obiectivului si transmiterea de catre solicitant a documentelor doveditoare, inclusiv a autorizatiei de gospodarire a apelor si a autorizatiei de mediu.
Potrivit autoritatilor, pe masura ce vor expira termenele avizelor de gospodarire a apelor emise deja, cursurile de apa vor fi introduse din nou in circuitul economic.

Certificatul nu este transmisibil
Noua reglementare impune solicitantilor sa prezinte solutia tehnica pe care o vor folosi pentru producerea de energie electrica. In plus, sunt eligibili pentru inchiriere numai solicitantii care prezinta solutii tehnice prin care se exploateaza cel putin 70% din potentialul hidroenergetic pe sectorul solicitat, stabilit pe baza de studii de specialitate.

”Pe cursul de apa poate exista o portiune foarte avantajoasa, situatie in care ramane nevalorificat restul, ceea ce ar de-z-avantaja domeniul public Masura vizeaza exploatarea corecta. De aceea, avizul va fi acordat numai celor care demonstreaza prin documentatie ca vor exploata cel putin 70% din potentialul hidroenergetic pe sectorul solicitat”, a mai spus directorul ANIMA. Chiar daca modificarea legislatiei nu a atras, cel putin pentru moment, nemultumirea investitorilor, pentru acestia exista alte motive de ingrijorare.
”O problema foarte mare este pretul apei, care s-a majorat de aproximativ patru ori. Investitorul platea oricum un tarif pentru apa, insa acum acesta s-a majorat fara nicio explicatie sau avertisment. In contextul acesta, volumul de apa consumat ajunge la acelasi pret cu cel al energiei, iar perioada de amortizare a investitiei s-a marit considerabil, facand practic imposibila orice previziune financiara”, a spus reprezentantul Romenergo Hidro.
”In cazul microhidrocentralelor si al Hidroelectrica, tarifele s-au majorat ajungand la aproximativ 5% din costurile operatorilor, de la sub 2%”, a mai spus Dan Carlan. El a apre-ciat ca, pentru o materie prima, nu este un tarif de nesuportat.
Potrivit investitorilor, un proiect in valoare de 1.500.000 euro ar fi fost recuperat initial in sapte ani. Dupa majorarea tarifului, termenul de amortizare sare de zece ani
 

spot_img

Ultimele știri