Investitiile in energie verde au crescut cu 500% la nivel global in ultimii 8 ani

Cererea de energie, situatia resurselor naturale, costurile tehnologiei, accesul la finantare si competitia globala sunt influentatorii cheie pentru investitorii in energie, se arata in a zecea editie a Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI) dezvoltat de Ernst & Young.

Investitia totala in energie verde la nivel global a ajuns la 269 miliarde de dolari in 2012, reprezentand o crestere de 500% comparativ cu 2004.

Sectorul energiei regenerabile este acum in competitie pentru obtinerea de investitii cu zona energiei traditionale, dar si cu cea bazata pe noile tehnologii, precum panourile solare, productia de energie din biomasa si mini-turbinele eoliene. Acestea dau posibilitatea utilizatorilor de energie sa detina propriile mici uzine energetice si schimba, astfel, modul in care companiile si utilizatorii finali se raporteaza la piata de energie.

Gil Forer, Global Cleantech Leader Ernst & Young

Din Japonia si Asia de Sud, pana in Africa si America de Sud, energia regenerabila este o sursa viabila, care castiga teren si isi creste cota de piata in mixul surselor energetice. Insa, industria energiei regenerabile va avea de infruntat dificultati in crestere. Pe langa sprijinul tot mai diminuat din partea guvernelor, jucatorii din industrie trebuie acum sa se lupte pentru cota de piata peste tot in lume si sa faca fata semnelor tot mai ingrijoratoare in privinta aparitiei barierelor comerciale”, a declarat Gil Forer, Global Cleantech Leader Ernst & Young.

America de Sud si Asia Pacific continua sa creasca, in timp ce Europa si Orientul Mijlociu stagneaza

Indexul arata faptul ca SUA isi recastiga prima pozitie, iar obstacolele majore la intrarea pe piata a investitorilor straini plaseaza China pe locul doi. Cu toate acestea, perspectivele de crestere ale sectorului de energie regenerabila in China raman favorabile, pe fondul cresterii continue a PIB-ului, a majorarii cererii de energie dar si a importantei strategice sustinute a sectorului in economia locala, ceea ce asigura o baza solida pentru viitor.

America de Sud continua sa creasca in importanta, fapt ce se datoreaza intr-o anumita masura cresterii cererii de energie. Proiectele in curs de desfasurare din Chile includ uzine de productie de energie solara concentrata la valori de 300MW-400MW, in timp ce Peru a fost inclusa in top, pentru prima oara, datorita resurselor bune si a unui climat investitional propice. Cu toate acestea, este posibil ca noile masuri politice si anularile de licitatie din Brazilia sa tempereze cresterea rapida inregistrata in ultimele 18 luni in regiune.

Nivelurile ridicate ale activitatii pe baza de proiect si ale interesului investitional din Japonia si Australia confera regiunii Asia Pacific o prezenta mai puternica in varful clasamentului. Thailanda, de asemenea, intra in acest top, oferind importante resurse solare si un portofoliu de proiecte consolidat, precum si masuri stabile de suport fiscal si normativ.

In Europa, Romania este tara care a taiat cel mai recent subventiile, intensificand starea de spirit relativ sumbra din Europa de Est, in contextul in care responsabilii de politici incearca sa gaseasca echilibrul dintre crestere si sustenabilitate.

Mai multe tari din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, printre care Egipt, Tunisia si Emiratele Arabe Unite, au iesit din top 40 din cauza redresarii lente in urma Primaverii arabe si a absentei unor politici-cadru clare care au amanat implementarile de proiecte.

Piata tranzactiilor – presiunea continua

Activitatea de tranzactii din sector a fost desfasurata atat de jucatori dominanti, cat si nou intrati pe piata, stimuland consolidarea industriei. Exista, de asemenea, un apetit mare din partea grupurilor de constructii si a producatorilor de echipamente (OEM) din Estul indepartat, aflati in cautare de oportunitati de dezvoltare in zona activelor solare si eoliene, pentru a-si asigura canale de distributie pentru produsele lor.

Factorii care influenteaza nivelurile de investitii in energie regenerabila includ necesitatile de reducere a activelor, restructurarea pietei si intrarea in sector a unor noi investitori. Investitorii financiari si cei din domeniul utilitatilor vad o valoare mai mare in achizitionarea de fabrici functionale, in defavoarea investitiilor de tip greenfield.

Discrepanta dintre planurile de investitii ale sponsorilor de proiecte si capacitatea corporatiilor de a finanta aceste investitii va continua sa determine instrainarea mai multor active. Este probabil ca atat investitorii financiari cat si producatorii de echipamente originale, aflati sub presiunea supracapacitatii, sa ramana cei mai activi jucatori in zona activelor operationale si, respectiv, de dezvoltare.

Ben Warren, Environmental Finance Leader, Global Cleantech Transactions Leader, Ernst & Young UK

Ne putem astepta la o continuare a consolidarii la nivelul lantului de aprovizionare. Noile piete prind amploare. Tarile si corporatiile sunt tot mai preocupate de schimbarea mixului energetic, pentru a se asigura ca acesta ofera beneficii financiare, reputationale, operationale si sociale. Observam, de asemenea, ca se dezvolta si se implementeaza bune practici privind programele nationale de energie regenerabila. Pe scurt, avand in vedere orientarea catre democratizarea sectorului energetic si puterea tot mai mare a consumatorului, viitorul energiei regenerabile in mixul energetic este unul promitator”, spune Ben Warren, Environmental Finance Leader, Global Cleantech Transactions Leader, Ernst & Young UK.

O noua decada, un nou index

Cel mai recent index RECAI se bazeaza pe o metodologie revizuita pentru a reflecta aceste schimbari la nivelul factorilor care determina investitiile si la formarea sectorului, inca de la crearea raportului, de acum 10 ani. Principalele modificari ale metodologiei aplicate fiecarei piete includ: o concentrare mai mare asupra rolului pe care energia regenerabila il are in mix-ul energetic din fiecare tara, cererea si oferta de energie, competitivitatea costurilor energiei regenerabile, importanta reducerii emisiilor de carbon si o atentie mai mare acordata stabilitatii economice si politice din fiecare piata in parte.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri