Investițiile din regenerabile, la un pas de colaps

Asociațiile și patronatele investitorilor din industria regenerabilă  au transmis o scrisoare oficială către Guvernul României, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri și ANRE prin care solicită ajustarea nivelului cotei obligatorii de energie electrică susținută prin mecanismul certificatelor verzi astfel încât întregul sector să nu intre în colaps și prin care să se găsească acel punct de echilibru unde interesul consumatorului converge cu interesul producătorului. Această cotă care beneficiază de sistemul de promovare cu certificate verzi, a fost stabilită de Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), de 12,15% față de 17% cât era inițial stabilit în Legea 220, în baza căreia toți producătorii și-au făcut planurile de afaceri. 

certificate verzi

„Reducerea cotei în 2014 și în 2015 și menținerea acesteia în continuare la un nivel scăzut de 12,15% față de 17% cât era stabilit în Legea 220, generează un excedent uriaș de certificate verzi care devin azi doar hârtii fără valoare. Această decizie, cuplată cu valabilitatea certficatelor verzi de 12 luni și impozitarea certificatelor verzi la momentul acordării și nu la momentul efectiv al vânzării înseamnă faliment iminent pentru marea parte dintre producătorii mici și medii. PATRES a tras semnale de alarmă referitor la lipsa tranzacțiilor cu certificate verzi pe PCV, situație cu efecte deosebit de grave pentru o mare parte din investitorii în domeniul regenerabilelor”, a spus Viorel Lefter, președintele Organizației Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România (PATRES).

Potrivit Cătălinei Dragomir, președintele Asociației Române pentru Energie Eoliană (RWEA), decizia ANRE de a ignora semnalele transmise de către piață și de a menține un nivel al cotei mult sub necesitățile economice ale producătorilor de energie regenerabilă creează un precedent periculos al cărui efect nu a fost evaluat corespunzător.

Nicio tranzacție în piața certificatelor verzi

Menținerea cotei la un nivel foarte scăzut, respectiv 11,1% pentru anul 2014 și 11,9% pentru anul 2015 (față de 15% și respectiv 16% cât era prevăzut în legea 220/2008) a generat lipsa tranzacțiilor pe bursa de profil la ultimele două sesiuni de tranzacționare a certificatelor vezi. Astfel, pe 14 mai 2015 când au fost puse la dispoziția potențialilor cumpărători 111 oferte de vânzare, respectiv 16 iunie 2015 când au fost puse la dispoziția potențialilor cumpărători 91 de oferte de vânzare, nu s-a perfectat nicio tranzacție, fapt unic pe bursele de profil din Uniunea Europeană.

Prin nota de informare din luna ianuarie 2015, ANRE a estimat că vor fi 6 milioane de certificate verzi fără cumpărători pentru anul 2015, la care se adaugă și cele 3 milioane din anul 2014, rămase fără cumpărători, certificate care până la urmă vor expira și nu vor genera niciun venit. La acestea 9 milioane se vor adăuga încă cel puțin 6 milioane în anul 2016, în baza cotei propuse de ANRE.

„Considerăm că pentru a-și atinge obiectivele, recent aprobata lege 122/2015 și pentru a putea rebalansa cu adevărat sectorul energiei regenerabile din România este imperios necesară majorarea cotei anuale obligatorii, pentru a putea menține o piață predictibilă, stabilă și funcțională. Doar prin majorarea acestei cote va exista o reechilibrare a pieței de energie și se va evita adâncirea pierderilor suferite de producătorii de energie regenerabilă, în special mici producători”, a adăugat Ciprian Glodeanu, Președinte Asociația Română a Industriei Fotovoltaice (RPIA).

Sistarea temporară  a acreditărilor pentru centrale noi

Totodată reprezentanții asociațiilor propun sistarea temporară a acreditărilor pentru centrale noi, indiferent de capacitate, care ar urma să beneficieze de certificate verzi, începând cu data de 1 septembrie 2015, cu excepția proiectelor pentru care au fost obținute fonduri nerambursabile, respectiv cele care sunt în faze avansate de finalizare a investițiilor și a celor licențiate, pentru a permite autorităților și industriei regenerabile să identifice măsurile necesare pentru a stabiliza sistemul de sprijin prin certificate verzi.

Citește și:

100% energie regenerabilă în Costa Rica, timp de 75 de zile consecutiv

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri