Primăria Capitalei investește în infrastructură pentru fluidizarea traficului și inițiază tranziția către economia verde, a declarat, marți, primarul general Nicușor Dan, în cadrul conferinței Cities of Tomorrow, organizată de Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană.
„Ne vom concentra pe investiții mari de infrastructură, care fluidizează traficul, de exemplu, drumurile radiale și sistemul de management al traficului, precum și pe electrificarea transportului, atât prin proiectul foarte important al trenului metropolitan, cât și prin achiziția de autobuze electrice, de noi tramvaie și troleibuze, dar și prin construirea stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice. Investim și pregătim Bucureștiul pentru a deveni un oraș verde, cu o poluare redusă, care respectă sănătatea locuitorilor săi”, a spus Nicușor Dan în cadrul evenimentului.
Primarul Municipiului București a reamintit că una dintre prioritățile actualei administrații o reprezintă dezvoltarea integrată a orașului din punct de vedere urbanistic. Astfel, în ultimul an și jumătate, la nivelul primăriei a fost constituită o nouă comisie tehnică de urbanism, formată din specialiști care să evalueze cu metode profesionale, ştiinţifice, documentaţiile de urbanism, iar pasul următor în acest domeniu este înființarea unui prim centru de proiectare urbană, care va fi funcțional în câteva săptămâni.
Această structură va fi, pe de o parte, interfața dintre administrație și investitori, iar, pe de altă parte, va stabili direcțiile pentru dezvoltarea urbană a zonelor din Bucureşti care necesită acest lucru.
În plus, în cadrul evenimentului de prezentare a unei noi emisiuni de obligațiuni municipale, Nicușor Dan a prezentat investitorilor proiectele de investiții derulate în prezent de Municipalitate, precum și cele care urmează a fi demarate pentru dezvoltarea Bucureștiului.
”Un proiect important pentru mine și pentru oraș rămâne trenul metropolitan. A fost finalizat studiul preliminar, iar acum urmează studiul de fezabilitate. E un proiect care vrea să decongestioneze Bucureștiul, care vrea să ofere o alternativă reală la traversarea orașului într-un mod rapid, nepoluant. De asemenea, țin în continuare la investiții în flota STB, pentru modernizarea și electrificarea ei. Vom avea 100 de tramvaie noi de la Astra Arad (în construcție), 100 de autobuze electrice noi (licitație în curs) și 100 de noi troleibuze noi (licitația va fi relansată). Mai mult, investim și în modernizarea unor linii de tramvai. Au fost deja emise certificate de urbanism pentru câteva rute, iar pentru altele a fost depusă deja documentația. Vom finanța aceste investiții pentru transport predominant din fonduri europene, dar și din fondurile PMB. De asemenea, împreună cu Consiliul Județean Ilfov, avem proiectul celor zece radiale, drumuri expres care să conecteze Bucureștiul cu autostrada de centură, trecând prin șoseaua de centură, cum este, de exemplu, Prelugirea bulevardului Timișoara până la autostrada de centură, iar aceste ieşiri vor echilibra orașul din punct de vedere al traficului”, a spus primarul general.
De asemenea, Nicușor Dan a vorbit și despre investițiile Primăriei Capitalei în dezvoltare urbană – PIDU Zona Central.
”E vorba de transformarea centrului Capitalei de-a lungul Dâmboviței, inclusiv cu spații pietonale, piste de biciclete, parcări. Finanțăm acum câteva obiective din PIDU, iar în anii viitori celelalte. Fondurile europene și PNRR sunt, în același timp, o oportunitate extraordinară nu doar pentru transport și pentru mediu, ci și pentru patrimoniul istoric al Capitalei. Am depus săptămâna trecută proiecte de 50 de milioane de euro pentru renovarea unor clădiri publice și blocuri de locuințe. Pinacoteca sau blocul Rosenthal sunt printre clădirile care vor fi renovate”, a precizat Nicușor Dan.
Primăria Capitalei are în vedere refinanțarea emisiunii de obligațiuni din anul 2018, când Municipiul București a contractat un împrumut de la BERD în valoare de 555 milioane lei pentru refinanțarea emisiunii de obligațiuni municipale din 2015, parte a datoriei contractate în 2005.