Investitiile facute in sectorul energetic in 2011 au insumat 670 milioane de euro potrivit Raportului de activitate pe anul in curs al ministrului economiei, Ion Ariton
Astfel, in luna februarie a fost repusa in functiune hidrocentrala de la Ciunget-Lotru. Lucrarea de retehnologizare a echipamentelor din hidrocentrala Ciunget-Lotru a avut loc in perioada 2007 – 2011. Contractul, in valoare de 88 milioane euro, a fost finantat de Banca Mondiala printr-un credit care a acoperit aproximativ 75% din valoarea lucrarilor, diferenta fiind suportata de Hidroelectrica din surse proprii.
Principalele lucrari cuprinse in proiectul de retehnologizare au vizat modernizarea echipamentelor aferente celor trei hidroagregate (turbinele hidraulice, generatoarele electrice, instalatiile de admisie a apei in turbine, transformatoare si statii electrice). La finalizarea proiectului s-a obtinut unui nou ciclu de viata al echipamentelor din cadrul hidrocentralei Lotru – Ciunget de cel putin 30 de ani. Hidrocentrala Lotru-Ciunget are o putere instalata de 510 MWh.
In luna martie au fost puse in functiune instalatiile de fluid dens de la centralele Isalnita si Craiova. Investitia a costat 60 de milioane euro, banii fiind asigurati din surse proprii – 28 milioane euro, si dintr-un credit bancar acordat de CEC, AlphaBank si BCR, in valoare de 32 milioane euro. Instalatia de fluid dens permite evacuarea cenusii si a zgurei intr-un fluid autointaritor si depozitarea intr-un spatiu de 9 ori mai mic decat in varianta clasica. Lucrarile au inceput in 2009.
In luna august 2011 a fost semnat contractul si au demarat lucrarile pentru instalatia de desulfurare de la centrala electrica Isalnita, grupurile 7 si 8. Investitia este in valoare de 78 milioane euro, sursele financiare fiind asigurate in proportie de 80% dintr-un credit bancar cu BCR si BRD, garantat de Eximbank, iar in proportie de 20% din surse proprii ale Complexului Energetic Craiova. Lucrarile vor fi incheiate in noiembrie 2013. Dupa finalizarea acestei investitii, centrala Isalnita va incheia si programul de conformare pentru autorizatia de mediu.
In luna septembrie 2011 au fost puse in functiune instalatiile de desulfurare de la blocurile 3, 4 si 5 ale Complexului Energetic Turceni.
In luna ianuarie 2012 vor fi finalizate lucrarile la instalatia de desulfurare si la blocul 6, ultimul care necesita astfel de lucrari. Investitia totala, inceputa in 2008, a fost de 220 milioane euro, asigurata in totalitate dintr-un credit contractat cu Banca de Cooperare Internationala a Japoniei. De asemenea, se afla in derulare o investitie de 100 milioane euro, realizata in prezent in proportie de 80 %, la instalatia de fluid dens. Lucrarile vor fi incheiate in octombrie 2012.
In luna septembrie au fost puse in functiune instalatiile de desulfurare de la blocurile 3 si 6 ale Complexului Energetic Rovinari. Investitia totala, inceputa in 2009, a fost de 97,5 milioane euro. Sumele au fost asigurate dintr-un credit acordat de Unicredit in valoare de 77,5 milioane euro, si din surse proprii.
In luna noiembrie a fost semnat contractul si au demarat lucrarile la instalatia de desulfurare de la centrala electrica Craiova 2, grupurile 1 si 2. Investitia este in valoare de 53,4 milioane euro, sursele financiare fiind asigurate din fonduri europene – 21,2 milioane euro, iar restul din credite bancare. Dupa finalizarea acestei investitii, centrala Craiova 2 va incheia si programul de conformare pentru autorizatia de mediu.
In luna decembrie a fost inaugurata noua hidrocentrala de pe Olt de la Robesti, Valcea. Hidroelectrica a investit la Robesti din surse proprii 75 de milioane de euro. Lucrarile au fost incepute in 1989 si, datorita politicii pe care am introdus-o in domeniul investitiilor, de a prioritiza obiectivele si de a asigura surse de finantare pentru cele aproape de finalizare, am incheiat lucrarile in acest an.
Centrala de la Robesti are o putere instalata de 27,1 MW, si va putea produce 74 Gwh/an. Centrala face parte din amenajarea hidroenergetica a raului Olt pe sectorul Cornetu- Avrig, amenajare care cuprinde 5 capacitati de productie: Cornetu, Robesti, Caineni, Racovita, Avrig.
Foto: fin.ro