Investitie de 71 milioane de euro la Giurgiu

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, si consilierul de stat al primului ministru, Eugen Teodorovici, au inaugurat la Giurgiu o statie de epurare destinata zonei urbane Giurgiu-Slobozia.

Obiectivul de investitii „Reabilitarea si extinderea statiei de epurare in aglomerarea Giurgiu-Slobozia” face parte din proiectul „Extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in judetul Giurgiu”, a carui valoare totala depaseste 71 milioane de euro.

Proiectul este finantat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operational Sectorial „Mediu” 2007-2013, Axa 1 pentru asigurarea conformitatii pentru sectorul de mediu cu legislatia nationala si comunitara, in perioadele de tranzitie convenite intre Romania si Uniunea Europeana prin Tratatul de Aderare.

Proiectarea si executia statiei de epurare au fost realizate de firma Hochtief Solutions AG, cu sediul central in Germania.

Valoarea lucrarilor aferente statiei de epurare a fost de circa 37 de milioane de lei, a precizat, pentru Green Report, managerul de proiect, inginerul Daniel Soare. Potrivit acestuia, proiectarea a durat un an de zile, constructia a durat doi ani, iar statia a fost predata beneficiarului exact la data stabilita – 9 iulie 2012. Unul dintre subcontractorii lucrarilor a fost firma romaneasca Romproed.

Statia de epurare permite eliminarea poluantilor deversati in Dunare

Statia realizeaza epurarea apelor uzate menajere pe baza tehnologiei cu namol activat incluzând trepte de tratare mecano-biologica, tratarea namolului prin stabilizarea anaeroba si recuperarea energiei din gazul de fermentare prin intermediul blocului cogenerator. Reabilitarea statiei de epurare are ca efect  eliminarea poluantilor deversati in Dunare.

Proiectul privind extinderea si reabilitarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare in judetul Giurgiu, in valoare totala de peste 71 milioane de euro, se va finaliza in urmatorii ani.

„Dupa finalizarea proiectului, populatia aglomerarilor Giurgiu-Slobozia, Bolintin Vale si Mihailesti va fi conectata in proportie de 100 la suta la reteaua de apa potabila si va avea astfel acces la surse de apa in conditii de siguranta. Vor fi conectati suplimentar la sistemul de alimentare cu apa potabila un numar de aproximativ 8.810 locuitori. Rata de conectare la sistemul de canalizare va atinge o medie de 100 la suta in aglomerarile in cauza, conectand suplimentar la sistemul de apa uzata un numar de aproximativ 17.544 locuitori”, a declarat ministrul Rovana Plumb.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Namolul din statiile de epurare poate fi transformat in combustibil
 

spot_img

Ultimele știri