Silvian Ionescu, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu (GNM), a inventat un material compozit, cu ajutorul caruia pot fi reciclate deseurile care contin azbest, pe care l-a denumit polibest.
In prezent reciclarea deseurilor care contin azbest este interzisa prin lege, Hotararea de Guvern nr. 124/2003 stipuland faptul ca ”se interzic toate activitatile de comercializare si utilizare a azbestului, cat si a produselor care contin azbest”.
„Noutatea consta in faptul ca polibestul incapsuleaza azbestul, intr-un amestec ce nu permite eliminarea fibrelor de azbest in mediu, iar acest lucru este confirmat prin investigatii in laboratoare certificate”, a declarat pentru „Green Report”, Silvian Ionescu.
Polibestul reprezinta lucrarea de doctorat a lui Silvian Ionescu, iar cercetarile pe care comisarul general al GNM le-a facut alaturi de specialisti si profesori romani au durat 5 ani. Noul produs inglobeaza 2 tipuri de deseuri, polimeri si azbociment, si reprezinta o alternativa la depozitarea deseurilor toxice.
„Polibestul este un material compozit care inglobeaza 2 tipuri de deseuri, polimeri si azbociment. Obtinerea de compozite cu matrice polimerica si umplutura de azbociment macinat are ca scop reducerea dezavantajelor ce se asociaza cu depozitarea deseurilor toxice”, a mai spus Silvian Ionescu.
Toate tipurile de azbest sunt cangerigene, iar acest material a fost utilizat de-a lungul timpului in tot felul de produse folosite in industrie. Azbestul poate fi gasit si ca izolator in vagoanele de cale ferata, in sistemele de ventilatie si incalzire sau chiar ca acoperis pe unele cladiri.
Ca inventia comisarului general al GNM sa poata fi pusa insa in aplicare este nevoie de unele modificari care ar trebui aduse legislatiei la nivel european.