Ploile abundente din acest an au produs pagube estimate la peste 700 milioane lei, afectand 187 de lucrari de aparare impotriva inundatiilor din 29 de judete, potrivit datelor centralizate de Adminstratia Nationala ”Apele Romane” (ANAR).
”Efectul schimbarilor climatice se resimte printr-o crestere in intensitate si in frecventa a fenomenelor extreme si, in consecinta, nici o zona nu mai este ferita in totalitate de inundatii”, a declarat ing. David Csaba, director general ANAR.
El a mentionat ca multe dintre diguri, realizate pentru protectia terenurilor agricole, apara in prezent si noi zone locuite, necesitand reconsiderari ale incadrarii in clase de importanta si implicit lucrari noi de reconsolidare.
Covasna, cel mai afectat judet
Din evaluarile transmise de la nivelul autoritatilor locale, cele mai multe lucrari afectate au fost in bazinul hidrografic Siret (48), Olt (35), Somes-Tisa (31), Prut (27) sau Mures (19).
De asemenea, cele mai mari pagube produse la lucrarile hidrotehnice aflate in administrarea ANAR sunt in bazinul hidrografic Siret (172,9 mil lei), Prut (140,7 mil lei), Olt (131,38 mil lei).
Pe judete, pagubele cele mai mari la lucrarile hidrotehnice s-au inregistrat in judetele Covasna (92 mil lei), Suceava (57,9 mil lei), Botosani (56,85 mil lei), Neamt (55,9 mil lei).
Astfel, au fost afectati 161,36 km de diguri, 160,39 km de aparari de mal, 5243 de km de regularizari de albie (care necesita recalibrare si reprofilare), si 19 mil.mc din capacitatea unor acumulari folosite pentru atenuarea viiturilor ca Ezer, Dorohoi pe raul Buhai, Stanca Costesti sau pe raul Miletin, judetul Botosani.
Bani de la UE pentru lucrarile de reparatii
Potrivit unui comunicat remis de Administratie, Romania ar putea obtine fonduri importante pentru investitii de la Uniunea Europeana, prin Fondul Solidaritatea.
„In ciuda crizei economice, investitiile in infrastructura de aparare a inundatiilor trebuie accelerate. Mi-as dori foarte mult sa se gaseasca investitiile necesare de a mentine acumularile pe care le avem la parametri optimi, iar acolo unde au fost prevazute, inca din anii’60, ca solutii tehnice imperios necesare, sa fie finalizate, intr-un orizont de timp relativ scurt, tinand cont si de conditiile de mediu actuale”, a mai spus directorul ANAR.
Dupa transmiterea listei la Bruxelles, in functie de cerintele reprezentantilor UE, specialistii ANAR vor face dovada documentatiilor aferente lucrarilor, in vederea obtinerii finantarii. In functie de fondurile alocate de la UE, ANAR va incepe refacerea lucrarilor afectate.
Conform obiectivelor de investitii ale ANAR pentru anul 2010, se estimeaza ca vor fi finalizate 69 de obiective, valoarea totala a acestor investitii fiind de 667 410 mii lei, din care: 199 850 mii lei, pentru 192 de obiective de investitii finantate de la bugetul de stat; 467 560 mii lei, pentru 97 obiective de investitii cu finantare rambursabila BDCE si cofinantate de la bugetul de stat.
Pentru programele noi finantate din POS Mediu, valoarea estimata a fi contractata este de 12.925.327 mii lei.