Intreprinderile sociale incorporeaza aproape 5% din populatia activa a Europei

Economia sociala este un pilon important al economiei europene, reprezentand aproximativ 10% din PIB. Mai mult de 11 milioane de lucratori, adica 4,5% din populatia activa a UE, au un loc de munca in economia sociala.

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, una din patru noi intreprinderi infiintate in fiecare an este o intreprindere sociala, numar care creste la una din trei in Franta, Finlanda si Belgia.

Obiectivul urmarit de intreprinzatorii din economia sociala este de a avea impact asupra societatii, mai degraba decât simplul fapt de a genera profit pentru proprietari si pentru actionari. De exemplu, ei ofera locuri de munca pentru grupurile defavorizate, promovând incluziunea sociala si sporind solidaritatea in economie. Insa se confrunta cu provocari enorme si cu un mediu concurential inechitabil.

Economia sociala este parte integranta a noului model de crestere economica pe care il elaboram si care este mai favorabil incluziunii si mai ecologic. Prin vocatia lor, intreprinderile sociale sunt la curent cu tot ce se intâmpla si sunt ancorate in realitatile sociale si in realitatile mediului inconjurator. Aceste intreprinderi sunt inovatoare, dinamice si creeaza locuri de munca. Trebuie sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a crea un ecosistem care sa le incurajeze sa se dezvolte in continuare. Acesta este obiectivul conferintei de la Strasbourg”, a declarat comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.

De asemenea, László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a subliniat faptul ca economia sociala poate crea locuri de munca de calitate chiar si in circumstante economice dificile si merita, in mod evident, sprijinul UE pentru a se dezvolta si pentru a se extinde.

Europa nu-si mai poate permite sa rateze acest obiectiv. Activitatea sa esentiala este – ar trebui sa fie – solidaritatea activa si elaborarea de politici comune puternice, mai ales in domeniile industriei, energiei si antreprenoriatului, in special al antreprenoriatului social”, a adaugat presedintele Comitetului Economic si Social European, Henri Malosse.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri