Romania libera: Taxa pe pungi de plastic
Attila Korodi, ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a declarat duminica, la Sfantu Gheorghe, ca, pana la sfarsitul anului, distribuirea gratuita a pungilor de plastic ar putea fi oprita.
Pungile din material plastic ar urma sa fie inlocuite cu cele biodegradabile, care, desi costa cu aproximativ 5% mai mult decat cele din materiale sintetice, au o perioada de descompunere in mediu de doar cateva luni, fata de circa 100-400 de ani la pungile din plastic. Korodi a precizat ca va urma sa fixeze cu producatorii de ambalaje si cu marii retaileri (precum Carrefour, Real Hipermarket, Auchan, Cora, Mega Image – care sunt si principalii furnizori pe piata ai pungilor de plastic gratuite) o perioada de conformare. Variantele acceptate ar fi ca pungile din plastic sa se vanda contra cost pentru a descuraja achizitionarea si utilizarea acestora, dar si pentru a stimula cumparatorii sa accepte inlocuirea lor cu altele din materiale ecologice.
Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera
Cotidianul: Ministrul Mediului declara razboi pungilor din plastic
Attila Korodi spune ca va taxa „drastic” pungile din plastic pe care le dau gratis comerciantii pentru a-i face sa caute alternative ecologice.
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Attila Korodi, a apreciat duminica, la Sfantu Gheorghe, ca distribuirea gratuita a pungilor din plastic ar putea sa fie oprita pana la finele acestui an, relateaza NewsIn. „Probabil ca pana in vara vom putea sa avem actul normativ si sa fie si adoptat si depinde de perioada de conformare ce o vom putea discuta cu producatorii de ambalaje si cu marii retaileri ca ori pana la sfarsitul verii, ori al anului acest act normativ sa fie obligatoriu”, a declarat Korodi.
Attila Korodi a anuntat, la inceputul acestui an, ca va propune o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabile, disponibile gratis la comercianti, sa fie taxate „drastic” pentru a-i determina pe vanzatori sa foloseasca ambalaje alternative din materiale biodegradabile.
Principalii furnizori de pungi din plastic gratuite pe piata sunt in prezent Carrefour, Real,- Hipermarket, Auchan, Cora, Mega Image, dar si unele magazine mai mici. Potrivit lui Korodi, o punga din plastic de calitate buna se descompune in circa o suta de ani, iar una din plastic biodegradabil se descompune in cateva luni.
Pentru mai multe informatii viziteaza Cotidianul
Jurnalul National: Pungile de plastic vor fi pe bani
Distribuirea gratuita a pungilor de plastic in magazine va fi interzisa din acest an, sustine ministrul Mediului, Attila Korodi, care va cere Guvernului sa adopte in scurt timp un act normativ in acest sens, transmite corespondentul Rompres.
Attila Korodi a declarat simbata la Sfintu Gheorghe, unde s-a aflat intr-o vizita de lucru, ca spera ca propunerea sa obtina unda verde pina la vara si sa intre in vigoare in decurs de citeva luni, cel mai tirziu pina la sfirsitul acestui an. "Vom conveni cu producatorii de ambalaje si utilizatorii, respectiv cu marii retaileri, perioada de conformare, dar, pina la sfirsitul anului, aceasta prevedere va deveni obligatorie", a declarat Attila Korodi.
250 DE PUNGI PE AN. Masura de taxare a pungilor va fi luata pentru protejarea mediului inconjurator si a pornit de la faptul ca deseurile din plastic nereciclate si sacosele nu sunt biodegradabile si se descompun in natura in decurs de aproape 400 de ani. Potrivit calculelor facute de Ministerul Mediului, un romin foloseste 250 de pungi de plastic pe an, iar durata de utilizare a unei astfel de sacose este in medie de 20 de minute. Variantele acceptate ar fi ca pungile sa se vinda contra cost pentru a descuraja achizitionarea acestora sau inlocuirea lor cu altele din materiale ecologice, din hirtie sau rafie. Masura, inspirata din alte tari care au interzis distribuirea gratuita a pungilor din plastic, este contestata de unii comercianti pe motiv ca pentru un ambalaj bio costurile sunt cu 5% mai mari fata de unul poluant, dar si pentru ca sint de parere ca sacosele gratuite reprezinta un pas spre civilizatie.
Pentru mai multe informatii viziteaza Jurnalul National