INTERVIU: Implicarea „În ZONA TA” ne transformă într-o comunitate

ARTICOL REALIZAT CU SPRIJINUL ING BANK
Cum poate influența o comunitate zona în care locuiește?

Alina Kasprovschi, directorul executiv al Fundației Comunitare București, a vorbit într-un interviu acordat Green Report despre cât de importantă este colaborarea dintre comunitate, companii și ONG-uri în modelarea zonelor, cartierelor și, de ce nu, a orașelor în care locuim.

Pornind de la proiectul În ZONA TA, lansat de Platforma de Mediu pentru București, Alina Kasprovschi a arătat cum implicarea oamenilor în proiectele care își propun să rezolve probleme din cartiere sau orașe, nu doar că e necesară, dar e și benefică.

În primul rând, locuitorii știu cel mai bine care sunt problemele urgente și ce anume ar putea să le facă viața mai bună. Iar implicarea în acțiuni de acest fel îi face pe locuitori să simtă că fac parte dintr-o comunitate care are puterea de a schimba în bine cartierul sau locul din jur. Mai mult, beneficiarii unor astfel de proiecte devin mai conștienți de importanța unui mediu curat și acceptă mult mai ușor schimbările din jur. 

Green Report: Ce vă doriți cu acest proiect, În ZONA TA?
Alina Kasprovschi: Proiectul În ZONA TA a fost construit pentru îmbunătățirea mediului și a calității vieții în București, prin finanțarea și sprijinirea a cel puțin 20 de inițiative civice de mediu la firul ierbii, în următorii doi ani.

În ZONA TA încurajează implicarea comunităților locale în identificarea și soluționarea problemelor de mediu și oferă granturi de până la 15.000 de euro, mentorat și acces la experți în domeniu.

Fiind o acțiune a programului strategic Platforma de mediu pentru București, el vizează un oraș mai verde și sănătos prin crearea de comunități în cartiere.

Am pornit de la structurarea problemelor și soluțiilor de mediu care pot veni dinspre societatea civilă, și am continuat spre finanțarea acestor soluții și colaborarea între organizații non-profit, autorități publice și companii.

Sperăm că, aducând la aceeași masă toți acești actori, să facem lucrurile să se miște, să mai progresăm în schimbările pe care ni le dorim cu toții în cartierul, orașul în care trăim zi de zi.

Imagine: Foto: Fundația Comunitară București
Foto: Gradină urbană, copyright: Fundația Comunitară București

Green Report: Ce îmbunătățiri ar putea aduce marile corporații cartierelor în care au sedii?
Alina Kasprovschi: Companiile pot aduce numeroase îmbunătățiri cartierelor în care au sedii, prin inițiative de responsabilitate socială care implică activ comunitățile locale, mai degrabă decât să le considere un beneficiar pasiv.

Din experiența noastră, colaborarea cu o companie care a înțeles importanța cunoașterii nevoilor specifice ale comunității a fost esențială pentru dezvoltarea de inițiative locale relevante. Acțiunea În ZONA TA contribuie la adaptări urbane în vecinătatea sediilor ING Bank România.

Înainte de a acorda finanțări, am putut realiza sondaje și consultări cu locuitorii și grupurile de inițiativă pentru a identifica problemele și oportunitățile locale de care oamenilor chiar le pasă.

Green Report: Care este impactul comunitar al Platformei de mediu?
Alina Kasprovschi: Platforma de mediu pentru București este un program strategic de intervenție care urmărește transformarea orașului nostru într-un loc mai bun de trăit. Este un efort colaborativ, de la colectarea de date despre problemele locale, la proiecte pilot ale societății civile și scalarea acestora la nivelul autorităților locale.

De exemplu, am reușit să semnăm un Pact de mediu cu trei din cei patru candidați principali pentru Primăria Generală și să avem inițiative de advocacy electoral în trei sectoare ale capitalei.

După doi ani, Bucureștiul are resursele și comunitatea necesare pentru a obține angajamente de la administrația viitoare că va aborda problemele de mediu ale orașului.

Prin În ZONA TA, anul acesta am lucrat la firul ierbii, la nivelul micro-comunităților în inițiative de mediu. A fost important pentru noi să susținem oamenii cu inițiativă, capabili să creeze comunități sustenabile în jurul lor, iar pentru partenerul nostru să activeze mișcarea de mediu în comunitatea din jurul office-urilor.

Într-un an electoral, am ținut să susținem ideea că este multă putere la oameni, de a face schimbări în mediul înconjurător și în viața de zi cu zi a oamenilor din cartier. După un incubator de proiecte, avem 10 inițiative de mediu generate și dezvoltate de oameni și grupuri de inițiativă, pentru micile lor comunități.

Proiectele pe care le finanțăm au ca scop susținerea colectării separate și a compostării, dar și îngrijirea grădinilor de către comunitate, fie că acestea sunt la bloc, pe acoperiș sau la muzeu.

Green Report: Ce rol au schimburile de experiență dintre grupurile de inițiativă?
Alina Kasprovschi: Aceste schimburi permit punerea la comun de cunoștințe, resurse și bune practici, și cresc capacitatea fiecărui grup de a implementa soluțiile propuse. În cadrul incubatorului de proiecte, grupurile au colaborat, au învățat din succesele și provocările altora și și-au rafinat strategiile de acțiune.

Această colaborare continuă pe parcursul anului de implementare într-o rețea de suport reciproc. Schimburile de experiență facilitează și o mai bună coordonare cu autoritățile locale și alte părți interesate, asigurând că proiectele se aliniază cu nevoile comunității și politicile locale de mediu.

Imagine: Foto: Fundația Comunitară București
Foto: Gradină urbană, copyright: Fundația Comunitară București

Green Report: Care este impactul asupra locuitorilor din zonele vizate?
Alina Kasprovschi: Locuitorii sunt principalii beneficiari ai proiectelor finanțate de noi. Când te implici direct și faci ceva cu mâinile tale, sau vezi că opinia ta este luată în considerare, devii mai deschis la schimbare și te simți mai legat de blocul sau strada ta.

Nu doar că toți de la bloc avem aceleași nemulțumiri legate de starea mediului în cartier, dar implicarea în proiectele În ZONA TA ne unește și ne transformă într-o comunitate. Participarea la activități precum amenajarea unui spațiu verde, compostare comunitară sau crearea unei parcări de biciclete ne face să simțim că avem puterea de a schimba ceva în jurul nostru. Locuitorii devin mai conștienți de importanța protecției mediului și mai responsabili față de spațiul comun. Pas cu pas, asta ar putea însemna o viață mai frumoasă în cartier.

Green Report: Cum vedeți extinderea acțiunii În ZONA TA?
Alina Kasprovschi: În prezent, avem selectate deja 10 proiecte în 10 din cele 42 de zone pe care le-am cartat, dar vom mai finanța anul acesta câteva inițiative și cel mai probabil un proiect mai mare în proximitatea sediului central al partenerului nostru ING Bank România.

În colaborare cu Fundația Comunitară Cluj, acțiunea În ZONA TA va ajunge și în Cluj-Napoca. Suntem curioși și încântați să vedem cum va decurge acest model de implicare civică de mediu în alt oraș. Pe termen lung, dacă acțiunea se dovedește a fi de succes, ne dorim să reproducem modelul ei de intervenție alături de alți parteneri din comunitatea de companii care susțin deja Platforma de mediu pentru București.

 

spot_img

Ultimele știri