Interviu cu primarul orasului Targu Mures: Povestea orasului meu

Educatia de mediu este conditia esentiala pentru ca orasul sa devina "verde", potrivit primarului din Targu-Mures, Dorin Florea. Inca din 2003, acesta a avut grija ca toate unitatile de invatamant, inclusiv gradinitele, sa fie dotate cu pubele pentru colectarea selectiva a hartiei si a PET-urilor. Mai mult, pana la finele anului 2008 se vor amenaja 6 centre de colectare selectiva in marile cartiere din Targu-Mures.

Interviu de Ecaterina Procopov

"Green Report": Care sunt cele mai mari probleme de mediu cu care se confrunta municipiul Targu-Mures inainte de mandatul dv.?

Dorin Florea: Existenta unor agenti economici care gene reaza constant poluare (Combinatul chimic Azomures, de exemplu), trafic de tranzit intens poluant, in special pe arterele principale si in zona centrala, un oras proiectat urbanistic cu insuficiente spatii verzi, inexistenta unei gropi ecologice si a unui sistem generalizat de colectare a deseurilor pe categorii. Acestea erau cele mai mari probleme ale municipiului Targu-Mures, din punctul de vedere al mediului.

Cum stau lucrurile in prezent, referitor la proiectele de mediu din oras?

Monitorizam permanent poluarea aerului, reducem aportul traficului rutier la poluarea aerului prin interzicerea traficului greu in zona centrala, modernizam reteaua stradala din municipiu, precum si parcul auto urban de calatori.

In 2007, din Fondul pentru Mediu (AFM) am obtinut finantare pentru proiectul "Intocmirea hartii de zgomot a municipiului Targu-Mures", valoarea totala a acestuia fiind de 101.440 de euro. De asemenea, desfasuram o gestionare corespunzatoare a deseurilor, alaturi de un portofoliu de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii aferente serviciilor managementului deseurilor: instalatia de compactare-ambalare deseuri urbane – valoarea estimata este de 2.970.000 de euro -, instalatia de epurare ape uzate din depozitul de deseuri – valoarea estimata este de 330.000 de euro -, instalatia de captare-utilizare a biogazului din depozitul de deseuri – valoarea estimata este de 1.240.000 de euro -, cresterea cu 30% a spatiului verde in municipiu si reabilitarea spatiilor verzi din cartiere prin implicarea activa a cetatenilor si prin creareade perdele de vegetatie pe arterele principale.

Care sunt proiectele de mediu realizate de care sunteti cel mai mandru?

Spatiile verzi amenajate si utilate corespunzator in cartie rele intens populate, amenajarea spatiilor verzi in incinta scoli lor si a gradinitelor, precum si asigurarea conditiilor pentru exploatarea maxima a potentialului zonelor de recreere si agre ment in Complexul de Agrement si Sport Muresul si Platoul Cornesti.

De asemenea, in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013 "Asistenta Tehnica pentru sprijinirea Autoritatilor Administratiei Publice Locale in pregatirea tehnica a proiec telor de investitii publice", s-a semnat contractul de finantare cu Ministerul Lucrarilor Publice si Locuintelor pentru pregatirea documentatiei tehnice pentru Proiectul "Modernizare, reamenajare spatii publice de agrement Platoul Cornesti", in valoare totala de229.095 de euro.

Care este cel mai mare obstacol pe care l-ati intampinat in cadrul proiectelor pentru imbunatatirea conditiilor mediului la dv. in oras?

In cadrul Programului Operational Regional 2007-2013 "Asistenta Tehnica pentru sprijinirea Autoritatilor Adminis tratiei Publice Locale in pregatirea tehnica a proiectelor de investitii publice", in anul 2007 s-a semnat contractul de finantare cu Ministerul Lucrarilor Publice si Locuintelor pentru pregatirea documentatiei tehnice a proiectului "Prelungirea Caii Sighisoarei in doua directii – legatura cu DN 13 si DN 15 (6 km)", in valoare de 275.630 de euro.

Aici si in toate demersurile de acest gen ne-am confruntat cu foarte multa birocratie, cu pasa rea responsabilitatilor in cazul unor avize de la un minister la altul, cu o legislatie ambigua si adeseori cu dezinteres.

Cat de ecologic este in prezent transportul public in Targu-Mures? Exista piste pentru biciclisti?

In ultimii opt ani, parcul auto aferent transportului urban de calatori a fost inlocuit aproape integral. Cele aproximativ 60 de noi mijloace de transport sunt conforme normelor de poluare Euro 3. In privinta pistelor pentru biciclisti, acestea se afla in proiectele noastre privind modernizarea infrastructurii rutiere. Pana acum, trama stradala existenta, proiectata dupa normative anterioare anului 1990, nu a permis amenajarea unor piste pentru biciclisti. Dar pentru toate drumurile noi si acolo unde datele tehnice ale celor existente permit, de asemenea, in zonele de agrement ale orasului, este inclusa in tema de proiectare amenajarea unor piste pentru biciclisti.

In ce stadiu sunt lucrarile de la statia de epurare a apei?

Lucrarile de modernizare la statia de epurare a apelor uzate sunt gata in proportie de peste 65% si se preconizeaza finali zarea acestora in a doua jumatate a anului 2008.

In prezent, exista in municipiu un sistem de colectare selectiva a deseurilor?

In Targu-Mures exista un sistem partial de colectare selectiva a deseurilor. Din 2003, municipalitatea a achizitionat si a amplasat peste 100 de containere speciale pentru colectarea selectiva a PET-urilor. Locul de amplasare este cel de langa boxele de deseuri din cartierele de blocuri. Totodata, in acelasi an, au fost dotate toate unitatile de invatamant (inclusiv gradinitele) cu pubele pentru colectarea selectiva a hartiei si a PET-urilor. De asemenea, s-a amenajat o platforma pentru preluarea deseurilor DEEE la sediul operatorului de salubri zare. In 2008 se vor amenaja 6 centre de colectare selectiva in marile cartiere din oras, centre care vor fi dotate cu containere de capacitate mare pentru preluarea hartiei, sticlei, metalelor, PET, DEEE, textile. In viitor, dupa punerea in functiune a instalatiei de compactare si ambalare a deseurilor, se va achizitiona o instalatie completa de selectare.

Puteti sa ne spuneti cum incercati dumneavoastra, ca om, nu ca autoritate, sa fiti prietenos cu mediul?

La initiativa mea, in calitate de primar, incepand din anul 2000, plantam la Targu-Mures in fiecare an peste 10.000 de arbori si arbusti, iar in aceasta actiune sunt implicat si personal. Am spus si am tinut sa demonstrez ca daca, din diverse ratiuni, se impune taierea unui pom in oras, voi impune sadirea altor doi pomi in compensat ie. De asemenea, organizam campanii cu profil ecologic, drumetii in natura, sarbatori,
com petitii si campanii publice menite sa puna in valoare spatiul verde si protejarea naturii. La munte, in zona Rastolita, mi-am asigurat un spatiu vital in mijlocul naturii si ma regasesc in comunicarea cu spatiul natural ance stral pe care am dorit sa-l modific cat mai putin, pastrandu-i frumusetea naturala nealterata.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri