Insulele Maldivele lansează un apel disperat pentru fonduri pentru a lupta cu efectele schimbărilor climatice: Nu mai putem aştepta, riscăm să ne scufundăm

Arhipeleagul tropical Maldive poate pierde insule întregi dacă nu va putea să acceseze rapid finanțare pentru a lupta împotriva impactului schimbărilor climatice, potrivit ministrului de Externe al ţării.

Fostul președinte al arhipelagului, Mohamed Nasheed, a organizat, încă de acum zece ani, o întâlnire a cabinetului sub apă pentru a atrage atenția asupra pământului scufundat și încălzirii globale.

Cu toate acestea, Insulele Maldive, mai cunoscute pentru nisipurile albe și atolii cu palmier care atrag turiștii pentru vacanțe de lux, s-a străduit să găsească bani pentru a construi infrastructuri critice precum pereții mării.

„Pentru statele mici, nu este ușor”, a declarat ministrul de externe Abdulla Shahid pentru Reuters la New Delhi. „Până la obținerea finanțării, putem fi sub apă.”

La discuțiile climatice care au avut loc la Madrid, în decembrie, Insulele Maldive și alte țări vulnerabile au făcut eforturi pentru a face progrese concrete în ceea ce privește finanțarea, care să le ajute să facă față dezastrelor și daunelor pe termen lung legate de schimbările climatice, dar nu au reușit.

Shahid spera că următoarea rundă de discuții, care va avea loc la Glasgow în noiembrie, va da rezultate mai bune.

Una dintre cele mai joase țări din lume, mai mult de 80% din pământurile din Maldive se află la mai puțin de un metru deasupra nivelului mării, ceea ce face ca populația sa de aproximativ 530.000 de oameni să fie extrem de vulnerabilă la valurile provocate de de furtuni și alte fenomene de vreme severe.

În 2004, tsunamiul din Oceanul Indian a făcut ravagii în statul majoritar musulman, provocând pierderi financiare de aproximativ 470 milioane dolari, adică 62% din PIB, și a lovit infrastructura, inclusiv singurul său aeroport internațional care a fost închis timp de câteva zile.

Două dintre principalele industrii ale țării – turismul și pescuitul – depind în mare măsură de resursele costiere, iar majoritatea așezărilor și infrastructurii critice sunt concentrate de-a lungul coastei.

În 2014, peste 100 de insule locuite din arhipelag au raportat deja eroziuni, iar aproximativ 30 de insule sunt identificate ca fiind foarte erodate.

Maldive cheltuiește în jur de 10 milioane de dolari anual pentru lucrări de protecție a coastei, dar va avea nevoie de până la 8,8 miliarde de dolari în total pentru a proteja toate insulele sale locuite, potrivit unei estimări din 2016 realizată de ministerul de Mediu.

„Pentru a proteja insulele, trebuie să începem să construim ziduri la mare”, a spus Shahid. „Este scump, dar avem nevoie de el. Nu putem aștepta până când toate vor fi luate. „

Organizația Națiunilor Unite a creat un fond pentru a ajuta țările în curs de dezvoltare, numit Fondul pentru Clima Verde, care a aprobat deja o finanțare de 24 de milioane de dolari către Maldive, potrivit site-ului său web.

Unele națiuni individuale au oferit ajutor, inclusiv Japonia, care a contribuit la ridicarea unui în jurul capitalei male. Shahid nu a precizat unde doreşte guvernul său mai multe finanțări.

Cu toate acestea, ministrul Mediului, Hussain Rasheed Hassan, a declarat recent că țara sa va trebui să apeleze la bănci, având în vedere finanțările necorespunzătoare din altă parte, în ciuda faptului că țările mici ca a sa plătesc prețul pentru poluarea din lumea dezvoltată.

„Trebuie să cerșim ca unii dintre acești (mari) emițători să ne ofere bani. Este corect? ”A spus el.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri