Doi finlandezi au realizat o instalație conectată la maree și care activează linii luminoase amplasate pe clădiri. Artiștii intenționează astfel să ajute oamenii să vizualizeze creșterea nivelului mării anunțată de oamenii de știință și cauzată de încălzirea globală.
Pekka Niittyvirta și Timo Aho au instalat tuburi luminoase pe unele clădiri și garduri dintr-un orășel de coastă din Scoția, care sunt conectate la mai mulți senzori. Astfel, în timpul mareei, luminile se aprind și arată până unde ar ajunge apa conform estimărilor oamenilor de știință.
Instalația, numită „Lines (n.r. Linii) a fost gândită ca un semnal de alarmă vizual privind efectele pe termen lung ale schimbărilor climatice asupra mediului înconjurător.
„Instalația arată impactul catastrofic al relației noastre cu natura și efectele ei pe termen lung”, au declarat cei doi. „Lucrarea provoacă la dialog despre cum creșterea nivelului mării va afecta zonele de coastă, locuitorii săi și utilizarea terenurilor pe viitor”.
„Arta are potențialul de a comunica datele științifice, ideile și conceptele complexe într-o formă puternică în care cuvintele sau graficele nu reușesc. Sperăm ca prin această lucrare oamenii să vizualizeze mai bine și să înțeleagă realitatea”, au mai spus aceștia.
Echipa a dorit să aleagă o locație izolată, care este deja afectată de apele din jur.
Dintr-o inițiativă similară de a arăta efectele încălzirilor climatice asupra mediului, anul trecut un artist a extras 30 de blocuri de gheață din apele din jurul Groenlandei, le-a amplasat în spații publice din Londra și le-a lăsat să se topească.
Nivelul mării crește mai rapid decât se estima
În luna februarie, cercetătorii au analizat datele obținute prin satelit în ultimii 25 de ani. Rezultatele arată că în ritmul actual, nivelul oceanelor lumii va fi cu cel puțin 60 de centimetri mai ridicat până la sfârșitul secolului.
Oamenii de știință atrag atenția că noile rezultate indică o accelerare a creșterii nivelului mării mai rapidă decât se estima până acum, iar principala cauză este topirea banchizelor din Groenlanda și Antarctica.
Principalele riscuri ale creșterii apelor sunt inundațiile și eroziunea coastei, precum și accentuarea fenomenelor meteo cum ar fi furtunile și ciclonii. Populațiile aflate pe coastă vor fi cele mai afectate.