Un nou studiu trage un semnal de alarmă privind declinul populațiilor de insecte

Populațiile de insecte dintr-o pădure tropicală din Puerto Rico au scăzut cu până la 60% între 1977 și 2013 din cauza încălzirii globale, conform unui nou studiu care a stârnit îngrijorarea oamenilor de știință privind impactul major al temperaturilor în creștere asupra insectelor.

Cercetătorii de la Institutul Politehnic Rensselaer (RPI) din SUA au descoperit că biomasa insectelor din pădurea tropicală studiată a scăzut cu 60% între 1977 și 2013. De asemenea, oamenii de știință au descoperit declinuri ale populațiilor de șopârle, broaște și păsări care se hrănesc cu aceste insecte, schimbare care reflectă importanța insectelor în susținerea echilibrului lanțului trofic și al ecosistemelor.

Cercetătorii atrag atenția că animalele cu sânge rece care trăiesc în climate tropicale sunt mai vulnerabile la încălzirea globală pentru că sunt adaptate la temperaturi relativ stabile pe tot parcursul anului. Astfel, o schimbare relativ mică a temperaturii poate fi devastatoare pentru ele.

Pădurea din Puerto Rico înregistrase o încălzire de 2 grade Celsius în perioada studiată, însă în ritmul actual planeta se va încălzi mai mult de atât, iar impactul asupra populațiilor de insecte din întreaga lume ar putea fi catastrofal.

Oamenii de știință au înregistrat un declin similar al populațiilor de insecte într-o pădure tropicală uscată din vestul Mexicului, unde între sfârșitul anilor 1980 și 2014, temperatura a crescut cu 2.4 grade Celsius, iar biomasa insectelor a scăzut cu 80%.

„Rezultatele noastre sugerează că efectele încălzirii globale în pădurile tropicale ar putea fi mai mare decât se anticipa.”, a declarat Brad Lister, autor principal al studiului și biolog la RPI.

Cercetătorii au explicat că pesticidele nu au avut legătură cu declinul populațiilor de insecte, deoarece utilizarea pesticidelor în Puerto Rico a scăzut cu 80% între 1969 și 2012, ca urmare a reducerii activităților agricole.

Green Report Shop Produse ECO

Un studiu recent avertiza că insectele vor trece printr-o extincție în masă din cauza schimbărilor climatice, iar în luna octombrie a anului trecut, oamenii de știință au avertizat că va urma un „Armageddon ecologic”după ce au descoperit că numărul insectelor zburătoare a scăzut cu două treimi în ultimii 25 de ani în Germania și foarte probabil în alte locuri.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri