Inovație: Apă potabilă din apă de mare, cu doar o apăsare de buton

Cercetătorii au creat o unitate portabilă de desalinizare care poate elimina particulele și sărurile simultan pentru a genera apă potabilă din apă de mare. Unitatea ușor de utilizat, cântărește mai puțin de 10 kilograme, nu necesită filtre, poate fi alimentată de un panou solar mic, portabil.

Cercetătorii Massachusetts Institute of Technology (MIT) au dezvoltat această unitate portabilă de desalinizare, cu dimensiunea unei valize. Aceasta mai puțină putere pentru a funcționa decât un încărcător de telefon mobil, poate fi încărcată și de un panou solar mic, portabil, care poate fi achiziționat online pentru aproximativ 50 de dolari, scrie sciencedaily.com

Acesta generează automat apă potabilă care depășește standardele de calitate ale Organizației Mondiale a Sănătății.

Spre deosebire de alte unități portabile de desalinizare care necesită ca apa să treacă prin filtre, acest dispozitiv utilizează energie electrică pentru a îndepărta particulele din apa potabilă. Eliminarea necesității de înlocuire a filtrelor reduce considerabil cerințele de întreținere pe termen lung.

Acest lucru ar putea permite desfășurarea unității în zone îndepărtate și extrem de limitate de resurse, cum ar fi comunitățile de pe insule mici sau la bordul navelor de marfă maritime. De asemenea, ar putea fi folosit pentru a ajuta refugiații care fug de dezastre naturale sau de către soldații care desfășoară operațiuni militare pe termen lung.

Acesta este într-adevăr punctul culminant al unei călătorii de 10 ani în care am fost eu și grupul meu. Am lucrat ani de zile la fizica din spatele proceselor individuale de desalinizare și am pus toate aceste progrese într-o cutie, construind un sistem și făcând demonstrația cu ajutorul oceanului. A fost o experiență cu adevărat semnificativă și plină de satisfacții pentru mine”, spune autorul principal Jongyoon Han, profesor de inginerie electrică și informatică și de inginerie biologică și membru al Laboratorului de Cercetare în Electronică (RLE).

După ce au efectuat experimente de laborator utilizând apă cu diferite niveluri de salinitate și turbiditate (norositate), au testat dispozitivul pe teren la Carson Beach din Boston, cu apă de mare.

Citește și: Ministrul energiei susține că România e ferm angajată pentru decarbonizare

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri