Infringementul impus Romaniei din cauza plajei din Sulina, rediscutat saptamana viitoare

Demersurile autoritatilor romane pentru suspendarea procedurii de infringement impusa de Comisia Europeana (CE) vor fi discutate saptamana viitoare, in timpul unei intalniri organizate de Ministerul Afacerilor Europene (MAE).

Potrivit Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), recent CE a reiterat faptul ca evolutia obiectivului „Amenajare plaja Sulina”, realizat in urma cu aproape doi ani de autoritati, depinde de concluziile la care se va ajunge in urma efectuarii studiului ex-post, informeaza Agerpres.

Cat timp studiul ex-post nu este finalizat, CE a solicitat garantii ca proiectul de amenajare este inghetat. (…) Proxima reuniune organizata de MAE pe aceasta tema va avea loc in data de 21 mai”, potrivit conducerii ARBDD Tulcea.

In aceste conditii, autoritatile au transmis Primariei orasului Sulina si societatii care a concesionat obiectivul „’Amenajare plaja Sulina” punctul de vedere al Ministerului Mediului potrivit caruia in zona concesionata nu se pot desfasura activitati economice, comerciale si de prestari servicii.

Aceasta situatie se va incheia, potrivit sursei, dupa finalizarea studiului ex-post si transmiterea de catre CE a unui punct de vedere oficial cu privire la solutia identificata pentru conformare.

In paralel, ARBDD si Primaria orasului Sulina au inceput demersurile pentru legalizarea activitatii de pe plaja prin clasificarea acesteia, agentii economici care-si desfasoara activitatea pe portiunea de nisip solicitand autoritatilor avizele necesare functionarii sezoniere.

Pe data de 5 mai 2010, CE a transmis Romaniei un prim avertisment in legatura cu aplicarea defectuoasa a legislatiei europene privind protectia mediului in cazul proiectului de pe plaja Sulina desfasurat pe o suprafata de 3,5 hectare.

Pe data de 27 ianuarie 2011, CE a transmis Bucurestiului un aviz motivat in care cerea statului roman sa se ocupe de „aspectele necorespunzatoare” de mediu din Delta Dunarii, dupa ce specialistii Comisiei au constatat deficiente in studiul de impact asupra mediului elaborat in scopul evaluarii potentialelor efecte negative ale proiectului de amenajare a plajei din Sulina asupra habitatelor si speciilor locale de pasari.

Conform CE, proiectul a avut deja un impact negativ asupra unei specii endemice (Centaurea pontica) protejata in temeiul directivei Habitate si asupra unui habitat protejat (pajisti saraturate mediteraneene), autoritatile romane sustinand insa ca investitia nu afecteaza major zona.

Amenajarea realizata cu sprijinul financiar al Ministerului Turismului pe cele 3,5 hectare din cauza careia s-a declansat procedura de infringement a fost inchiriata pe o perioada de 10 ani de Primaria orasului Sulina societatii C&C Investitii si Consultanta Bucuresti, firma avand obligatia sa plateasca anual la bugetul local 25.000 de lei, desi nu poate utiliza obiectivul. In aceste conditii, Consiliul local al orasului Sulina a fost de acord sa decaleze termenele de realizare a investitiilor asumate de firma privata in contractul de inchiriere, astfel incat acestea sa inceapa dupa ce societatea bucuresteana va putea utiliza amenajarea.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri