Comisia Europeană dă în judecată România, pentru legea produselor locale

Comisia Europeana a anunțat ieri că a inițiat o procedură de infringement împotriva României, întrucât aceasta nu a modificat legea care obligă magazinele alimentare să expună pe rafturi produse „din lanțul scurt de aprovizionare” în proporție de cel puțin 51%. Anunțul vine la 3 luni după ce instituția europeană a emis primul său avertisment, în noiembrie 2016.

legea produselor locale infringement

 

Anunțul a fost făut ieri în Parlament, de către guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, Horațiu Radu. Acesta a dat asigurări că situația poate fi ținută sub control.

Procedura de infringement trebuie privită ca o oportunitate pentru amendarea cadrului legislativ corespunzator tuturor exigențelor Comisiei Europene. Noi, Ministerul Afacerilor Externe, prin expertiza pe care o deținem în materie, suntem la dispoziția colegilor din Ministerul Agriculturii și a comisiilor din Parlament în scopul de a avea un cadru legal cât mai bine articulat și care să răspundă atât intereselor economice, cât și exigențelor europene.

România va avea la dispoziție alte 2 luni pentru a se conforma solicitărilor Comisiei Europene, altfel urmând să plătească amenzi consistente.

Ce prevede legea produselor locale

În forma actuală, legea 150/2016 va obliga magazinele ca minimum 51% din volumul produselor expuse pe raft să provină „din lanțul scurt de aprovizionare”.

Reglementările se aplică doar pentru carne, fructe, legume, ouă, pâine, miere și produse lactate. De asemenea, vizează doar comercianții cu o cifră de afaceri mai mare de 2 milioane de euro. În lunile de iarnă, se va aplica o excepție: aceștia vor putea importa 70% din volumul de fructe și legume.

Înainte de adoptare, autoritățile explicau că în lege nu a fost introdusă sintagma „produs românesc” pentru a nu atrage sancțiuni din partea Uniunii Europene. Au optat pentru „lanțul scurt de aprovizionare”, care este „un lanț de aprovizionare care implică un număr limitat de operatori economici în activități de cooperare și de dezvoltare economică la nivel local și regional și relații strânse între producători, procesatori și comercianți”.

Chiar și așa, se pare că legea tot a atras atenția Comisiei Europene. Limitările impuse le-au nemulțumit pe comercianți, care se temeau că nu o vor putea implementa. Ei au semnalat în repetate rânduri că producătorii români nu pot furniza cantitatea și calitatea necesare, atacând prin avocați mai multe aspecte, printre care și procentul stipulat în lege. Se pare că și Comisia Europeană a considerat legea abuzivă, fapt semnalat încă din noiembrie  2016 de fostul Ministru al Agriculturii, Achim Irimescu.

Legea a fost adoptată în iunie 2016 de către Parlament și promulgată în iulie de Președinte.

La un târg organizat în luna iunie 2016, Președintele PRO AGRO, Emil Florian Dumitru, susținea că singura șansă de reușită a unei astfel de măsuri o reprezintă asocierea producătorilor. Prin asociere, susținea el, își pot crește forța de negociere și pot asigura standardele de calitate solicitate de retaileri. De asemenea, a atras atenția autorităților că o supra-fiscalizare și o lipsă de subvenționare a agriculturii pune în dificultate activitatea producătorilor, deja afectați de concurența vecinilor care au beneficiat de astfel de subvenții.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri