Infracțiunile de mediu amenință biodiversitatea din 15 țări ale Europei Centrale și de Sud-Est

Regiunea Dunăre-Carpați se află sub presiunea ridicată a infracționalității asupra mediului, avertizează Programul Națiunilor Unite pentru Mediu, WWF și Eurac Research.

Infracțiunile de mediu

Tăierile ilegale de lemn și comerțul cu specii sălbatice amenință biodiversitatea regiunii și mijloacele de trai ale oamenilor, în ciuda legislației europene și internaționale privind mediul. Piața unică a UE adaugă provocări suplimentare pentru a controla comerțul ilegal cu animale sălbatice, care se întâmplă între cele 28 de țări membre. Exploatările ilegale ale lemnului continuă să distrugă unele dintre ultimele păduri virgine rămase în Europa.

În această vară, un total de 5.500 de hectare de păduri de fag cu structuri primare și păduri virgine din Carpați și Podillya din Ucraina, alături 24.000 de hectare de păduri virgine din opt zone din România au fost desemnate ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO, demonstrând bogăția naturală incredibilă pusă în joc.

În timp ce estimările privind tăierile ilegale variază în regiune, lipsa unei strategii forestiere naționale precum și lipsa unei abordari integrate a fenomenului privind tăierile ilegale prezintă în continuare o amenințare la adresa sustenabilității. Pădurile din Carpați găzduiesc cele mai mari populații de urși bruni, lupi și râși din Europa, care, în ciuda faptului că sunt protejate de legile și convențiile UE sau internaționale, sunt frecvent expuse la braconaj.

WWF: Ariile naturale, protejate doar pe hârtie

Bazinul Dunării susține, de asemenea, ultimele populații viabile de sturioni din Europa. Caviarul recoltat ilegal (icrele de sturion) atinge prețuri de până la 6.000 de euro pe kilogram pe piața neagră – un comerț cu o valoare de cel puțin 22 de milioane de euro pe an pentru UE. Deja una dintre speciile de sturioni din Dunăre a dispărut, iar alte patru sunt critic amenințate și raportate ca fiind în scădere.

Împușcarea ilegală a păsărilor sălbatice este o criză prea puțin observată în ce privește fauna sălbatică din regiune. Cu toate acestea, între 11 și 36 de milioane de păsări sunt ucise ilegal în zona Mării Mediterane în fiecare an. În Serbia, de exemplu, aproximativ 104.000-163.000 păsări sunt ucise ilegal în fiecare an. Aceste cifre sunt în creștere. Păsările sunt vândute în restaurante în țări precum Italia și Malta.

Pentru a combate crimele împotriva mediului și tăierile ilegale de lemn, autorii studiului recomandă intensificarea colaborării inter-agenții în cadrul țărilor și cooperarea între statele din regiune, privind schimbul de date și aplicarea legii. În acest scop, agențiile de aplicare a legii trebuie să beneficieze de resurse mai bune, iar procurorii și judecătorii să fie instruiți să sporească probabilitatea ca aceste cazuri să fie aduse în fața instanței și să conducă la sancțiuni corespunzătoare. Este nevoie, de asemenea, la nivelul UE și al statelor membre, de un impuls puternic pentru punerea în aplicare a legilor UE privind natura și viața sălbatică, inclusiv a planului de acțiune al UE împotriva traficului de specii sălbatice.

spot_img

Ultimele știri