Cresterea continua a numarului vulpilor turbate pe cuprinsul judetului trebuie sa se constituie intr-un semnal de alarma pentru alesii locali, indiferent de gradul unitatii administrative, spunea deunazi doctorul veterinar Corneliu Ceica, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare.
Implicatiile acestui fenomen pot fi incomensurabile. Vulpile turbate, prin docilitatea lor ciudata, se apropie exagerat de mult de asezarile umane, implicit de animalele domestice. Contactul intre animalele salbatice si cele domestice se poate solda cu transmiterea turbarii, care apoi poate ajunge incredibil de repede la om in conditiile unei indiferente sau ignorante umane.
Pericolul transmiterii turbarii este considerabil mai mare la sate, acolo unde numerosi localnici detin caini si pisici care circula necontrolat in cele mai diverse medii. Adesea la sate cainii sunt lasati liberi in tot timpul zilei. Sansa lor de a intra in contact cu vulpile turbate este incontestabil mai mare comparativ cu animalele legate. Cazuri de acest gen au fost semnalate cu diverse ocazii si in coloanele ziarului nostru. Au fost si cazuri de vaci turbate. Acelasi pericol este si in cazul oraselor, indiferent de marimea acestora. Cresterea numarului cainilor vagabonzi la orase este un real pericol din considerentele mai sus mentionate.
Reducerea pericolului transmiterii turbarii la cainii fara stapani sau la cei care circula nestingheriti prin cele mai diverse locuri s-ar putea realiza prin amenajarea adaposturilor pentru caini si o atentie sporita din partea proprietarilor animalelor. Asa cum a subliniat interlocutorul nostru, despre adaposturile pentru cainii comunitar s-a vorbit si se vorbeste cam de mult. Nimic nu s-a materializat.
Se pare ca judetul Satu Mare este unicul judet din tara care nu dispune de un asemenea adapost, care este imperios necesar. Daca asemenea adaposturi nu pot fi amenajate in toate comunele si orasele, fiind invocata lipsa banilor, ar fi de studiat posibilitatea amenajarii macar a unor adaposturi zonale unde sa fie depusi vremelnic cainii fara stapani sau cei care din diverse motive au scapat de sub controlul stapanilor.
Se crede ca implicarea financiara a Consiliului Judetean este necesara. Primarii de la comune invoca lipsa banilor pentru rezolvarea problemelor sociale, nu sa se gaseasca si fonduri pentru amenajarea de adaposturi canine. Mai poate aparea si refuzul cetatenilor de a avea in unitatea administrativa un asemenea adapost. Teama evadarii cainilor din adapost ar exista permanent. Dovada in acest sens a fost cazul din cartierul Satmarel, acolo unde intr-o magazie dezafectata au inceput lucrarile de amenajare a unui adapost, iar refuzul localnicilor a blocat initiativa.
Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia Zilei Satu Mare