Vanatul, dar mai ales bucuria iesirii in teren, se numara printre atractiile vanatorilor sportivi membri ai Asociatiei Judetene a Vanatorilor si Pescarilor Sportivi (AJVPS) Satu Mare.
Un numar suficient de mare de vanatori au preferat sa valorifice vremea buna existenta incepand cu perioada ce a urmat Craciunului pana dupa intrarea in noul an. Fiecare grupa de vanatoare din cadrul celor trei cluburi – Satu Mare, Carei si Negresti-Oas – si-a prezentat optiunea privind perioada in care doreste sa iasa la vanatorile colective in cadru organizat.
In paduri s-au pus si furaje
Asa cum anticipam mai sus, fiecare grupa de vanatoare a iesit pe fondul de vanatoare pe care-l administreaza. Cei care au iesit mai rar in teren au avut placuta surpriza sa vada insemnate cantitati de furaje complementare care au fost administrate pentru toate categoriile de vanat. In buna parte aceste hraniri de completare s-au realizat cu participarea membrilor vanatori, dar si a paznicilor de vanatoare, fiind pusa mancare in paduri. Scopul a fost de a mentine in paduri turmele de mistreti, dar si animalele solitare.
In functie de optiunea membrilor grupelor, dar si de planul de recolta stabilit in baza cotei generale aprobate pentru sezonul de vanatoare 2008/2009, vanatorii si-au pus in practica optiunile. Cum in aceasta perioada sunt deschise sezoane de vanatoare la specii precum iepure, fazan si mistret, vanatorii au pus in valoare preferintele. Acestea chiar sunt impartite. De regula, in ziua in care se merge la vanat mic nu se mai tulbura linistea vanatului mare decat accidental. Gheorghe Ghiran, directorul AJVPS Satu Mare, ne-a spus ca evidenta vanatului mic – iepuri si fazani – o tine fiecare grupa de vanatoare pentru a se incadra in planul de recolta repartizat pentru fiecare specie.
Cainii de vanatoare, foarte utili
Cainii de vanatoare s-au dovedit foarte utili in perioada 28 decembrie 2008 – 4 ianuarie 2009, interval in care numerosi vanatori au preferat sa puna in valoare terenul inghetat si putina zapada, iesind la mistret. Inspiratia lor a fost rasplatita, mai ales dupa prima zapada de la inceputul de an. Urmele mistretilor au fost relativ usor de urmat, iar cainii au reusit sa aduca in bataile pustilor suficienti guitatori, fapt ce dovedeste, daca mai era cazul dupa pagubele produse culturilor agricole in perioada de toamna, ca vanat este suficient.
Bucurie au avut vanatorii satmareni si in cazul capriorului. Numeroase cete constituite din 3-5 exemplare s-au facut simtite in paduri, dar si prin fostele lanuri de porumb. Respectand sezoanele de vanatoare, acestea au intregit doar decorul in fuga lor spre a se adaposti. Cum la fiecare vanatoare colectiva prima sansa apartine vanatului, vanatorii satmareni au reusit sa impuste 20 de mistreti, din care doar doi au fost purcei, iar ceilalti au avut greutati cuprinse intre 100 si 160 de kilograme.
In prima etapa, pentru respectarea procedurilor, dar si pentru siguranta, porcii au fost dusi la Fazaneria Gelu pentru prelevarea probelor in vederea efectuarii unor teste precum trichineloza, pesta porcina clasica s.a.
Iata si fondurile de vanatoare pe care s-au impuscat mistreti in perioada 28 decembrie – 4 ianuarie: 22 Homorod, 24 Beltiug, 32 Giungi, 46 Unimat, 48 Hurezu, 5 Racsa, 42 Batarci, 4 Negresti-Oas, Gherta, 42 Batarci, 23 Gerausa. Doar pe fondul Beltiug s-au impuscat trei mistreti, in rest doar cate unul sau doi.
De luni se reia vaccinarea mistretilor impotriva pestei porcine
Referitor la pesta porcina clasica, un comunicat al Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Satu Mare aduce in discutie aceasta maladie, neconfirmata in ultimii ani la mistret. Incepand de luni, 12 ianuarie, inspectorii de specialitate din cadrul directiei, impreuna cu reprezentantii si gospodarii fondurilor de vanatoare si cu paznicii fondurilor, vor face revaccinarea mistretilor prin folosirea momelilor vaccinale.