De aproape doi ani o serie de comune din judet au depus proiecte prin care se angajeaza sa realizeze o serie de parcuri. Am mentiona aici cateva din aceste unitati administrative: Bogdand, Doba, Crucisor, Turulung, Halmeu, Porumbesti s.a.
In aceasta din urma mentionata comuna, asa cum spunea zilele trecute primarul Simon Levente, se lucreaza de zor pentru terminarea lucrarilor de amenajare a celui de al doilea parc aflat in vecinatatea caminului cultural.
Pasune transformata in parc
Un spatiu care odinioara era teren transformat in pasune pentru gaste si alte pasari a primit o utilitate publica. Terenul a fost imprejmuit si s-au realizat alei betonate. Zeci de arbori si arbusti ornamentali au luat locul unor buruieni. S-au montat si lampi pentru a da un plus de frumusete. Nu vor lipsi nici bancile. Pentru ca florile si arbustii sa nu aiba probleme in vreme de canicula, in proiect a fost inclusa si o statie de stropire dotata cu aspersoare. Valoarea proiectului privind cele doua parcuri din comuna este de 250.000 de lei, suma care se va plati din fondurile Ministerului Mediului.
Balta curata si populata cu peste
Cine nu a trecut de mai multe luni de zile prin Porumbesti mai are parte de o surpriza placuta. Imediat dupa intrarea in sat, pe partea stanga in sensul de deplasare spre primarie, acolo unde odinioara era o balta in care se scaldau gaste si alte pasari de apa ale satenilor, balta care umplea zona de mirosuri greu suportabile a devenit oaza de verdeata – un parculet atragator. Malul din balta respectiva a fost curatat, s-a realizat imprejmuirea zonei si s-au plantat o serie de arbori si arbusti ornamentali si flori. Asa cum a spus primarul Simon, s-a luat legatura cu reprezentanti ai Asociatiei Pescarilor Sportivi (APS) Satu Mare, pentru popularea cu peste. Aceasta preocupare duce la gandul ca in 2-3 ani de zile balta ce era insalubra si emana mirosuri insuportabile va deveni un punct de atractie pentru pescarii sportivi.
Flori in parc
Fara a gresi putem spune ca in ultimul an a sporit zestrea de frumos din comuna Porumbesti. Nu mai vorbim despre sutele de lalele frumoase plantate in curtea primariei, aduse de primar tocmai din Olanda, tara cunoscuta ca fiind patria lalelelor.
Satenii nu vor gaz
Primarul Simon a prezentat cateva considerente privind introducerea sau neintroducerea gazului in comuna. Ca prim argument al neinitierii procedurilor pentru realizarea retelei de gaze naturale a fost mentionata starea de saracire a unei bune parti a populatiei. Costurile mari de realizare a retelei de gaze ar fi greu de amortizat in conditiile in care oamenii raman traditionalisti. Investitia s-ar dovedi ineficienta.
Localnicii prefera sa asigure incalzirea pe vreme de iarna pe seama folosirii lemnelor, combustibil cu mult mai ieftin decat gazul. Se mai pune problema ca zacamintele de gaze naturale sunt o sursa limitata de energie, indiferent ca sunt din productie interna sau din import, in vreme ce lemnele sunt la indemana, la preturi mai mici.