Sambata, 27 octombrie, la Turulung, Societatea Carpatina Ardeleana, in colaborare cu Primaria comunei, Asociatia Microregionala Eco-Na-Tur si Asociatia Culturala „Aranykapu”, a organizat prima editie a „Targului Produselor Locale”, desfasurat in cadrul programului „Marketingul Drumului Verde al Rezervatiei Naturale „Raul Tur””. Evenimentul a fost finantat de Fundatia pentru Parteneriat, respectiv o firma auto, dintr-un fond special alocat in acest scop.
La eveniment au fost prezente opt comune din microregiunea Eco-Na-Tur si doua din Ungaria
Targul a fost organizat pe terenul de sport al Scolii din Turulung, unde, cu toate ca a fost un eveniment desfasurat in premiera, a dominat o atmosfera festiva, dar foarte familiala. Dintre cele 10 comune apartinatoare microregiunii Eco-Na-Tur, opt au onorat invitatia cu prezenta lor: Livada, Calinesti-Oas, Gherta Mica, Turulung, Halmeu, Porumbesti, Micula si Lazuri. Doua dintre ele, Agris si Dorolt, nu au reusit sa solutioneze problemele tehnico-administrative pentru a se putea prezenta. Au sosit si delegatiile a doua comune din Ungaria: una din Szatmarcseke, condusa de primarul Sarkadi Pal, si cealalta din Turistvandi, in frunte cu primarita Lakatosne Sira Magdolna. Programul a inceput la ora 10 cu lansarea concursului de gatit guias pentru primarii. Fiecare dintre comunele participante s-a prezentat la concurs cu cate o echipa masiva, bine pregatita, condusa de primarul comunei, si cu cate un ceaun urias, din care sa poata manca toata lumea. Insa, oricat de mari ar fi fost ceaunele, niciunul nu l-a intrecut pe cel adus de echipa din Porumbesti si poate nici implicarea la gatit a celorlalti primari nu a fost mai entuziasta decat a primarului Levente Simon.
Copiii si-au incercat talentul intr-un mini-atelier de creatii manuale
In timp ce participantii s-au delectat vizitand standurile produselor traditionale aduse de reprezentantii comunelor participante si au apreciat un program foarte bogat de cantece si dansuri populare, prezentate pe scena de artistii amatori sositi din cele mai diverse zone ale microregiunii, cei mai mici vizitatori au avut ocazia sa-si incerce talentul si creativitatea intr-un mini-atelier de creatii manuale, organizat de Asociatia Culturala „Aranykapu”. Aici copiii puteau face cunostinta cu arta prelucrarii lutului, precum si cu posibilitatile de a realiza cele mai diverse jucarii si obiecte utile din materia prima oferita de natura.
Scopul targului este promovarea produselor locale si exploatarea cat mai eficienta a potentialului turistic al microregiunii
Vremea a tinut cu organizatorii, sambata fiind o zi de toamna insorita, deosebit de placuta. Artistii care au evoluat pe scena au fost imbracati in niste costume populare foarte frumoase, cu o coloratura bogata si vesela, interpretand creatii folclorice romane si maghiare deopotriva, specifice zonei din care au sosit. In timp ce mirosul placut al gulasului la ceaun a inceput sa atraga din ce in ce mai multi vizitatori, reprezentantii comunelor participante si-au prezentat celor interesati produsele specifice zonei de unde au venit. Alaturi de manoperele populare specifice fiecarei comune in parte – tesaturi, cusaturi, broderii, obiecte din lut (oale, cesti, obiecte ornamentale), sculpturi in lemn si in piatra si multe altele – au fost prezentate si produsele agricole specifice, atat in stare bruta, cat si prelucrata. Nu puteau lipsi nici tuica si vinul de inalta calitate din productia locala, cu care se lauda fiecare producator.
Au fost prezentate si cateva ramuri industriale specifice, fie traditionale, ca de exemplu confectionarea maturilor din sorg sau torsul, fie altele mai nou aparute, ca de exemplu prelucrarea la un nivel artistic a marmurei sau granitului.
Primarul gazda, Levente Koczan, si presedintele SCA, Mark Nagy Janos, ne-au relatat ca organizatorii spera ca evenimentul sa se poata organiza si in anii urmatori, iar pe viitor targul sa se desfasoare si in celelalte comune, dar in fiecare locatie in alt mod, cu alt specific. Scopul acestor intalniri este acela de a promova produsele locale si de a exploata cat mai eficient potentialul turistic al microregiunii Eco-Na-Tur.
Delegatia oficiala a profitat de eveniment si in scop electoral
Concursul de gatit se afla in plina desfasurare cand a sosit si delegatia oficiala: ministrul Mediului, Attila Korodi, secretarul de stat cu problemele agriculturii, Istvan Toke, senatorul Szabo Karoly, primarul de Satu Mare, Iuliu Ilyes, presedintele Organizatiei Judetene UDMR, Arpad Csehi, precum si alti reprezentanti politici. Primii trei politicieni mentionati au salutat publicul, au felicitat evenimentul si, aflandu-se in plina campanie electorala, au profitat de ocazie pentru a cuceri voturile satmarenilor la alegerile pentru Parlamentul Europei.
Apoi, delegatia oficiala a vizitat si standurile expozitionale. Ministrul Attila Korodi a poposit putin la cortul comunei Gherta Mica, unde a si imbracat cateva elemente de port popular expuse, iar mai incolo politicienii au gustat cate un paharel din tuica ce se face in zona Satmarului, apoi au servit si cate o farfurie din gulasul gatit pentru concurs.
Cel mai bun gulas l-a gatit echipa din Gherta Mica
Intrecerea a fost foarte stransa. Toate cele 11 echipaje participante la concurs s-au dovedit a fi formate din mari specialisti la gatit, toti au pus si cate un pic din sufletul lor in ceaun. Lingura de lemn din aur (sau mai bine zis aurita) si marele premiu al concursului au fost castigate de echipa extrem de ospitaliera din Gherta Mica, condusa de primarul Ioan Cacau, locul II si lingura de lemn din argint – libraria Korona, iar locul III si lingura de bronz – echipa comunei Livada, condusa de primarul Ioan Sebesi, care nu a ramas nici ea mai prejos in privinta ospitalitatii.
Premii speciale s-au acordat echipei din Szatmarcseke, a carei lider, primarul Sarkadi Pal, a afirmat ca s-au simtit excelent cu totii si daca vor fi invitati vor veni si altadata, precum si echipei lacului piscicol din Turulung, care a pregatit o minunata ciorba de peste la ceaun.
Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia Zilei