Informatia Zilei, Satu Mare: Graurii ataca tot mai multe podgorii, culturi de floarea- soarelui si porumb

Graurii provoaca tot mai multe pagube in ultima vreme celor care se ocupa cu agricultura sau cu vita de vie. Aceste pasari, adunate in stoluri mari, ataca strugurii, floarea-soarelui, porumbul si semanaturile proaspete. Pagubele si necazurile pe care le provoaca sunt suparatoare, pentru ca, dupa munca unui an intreg, agricultorii isi dau seama ca toamna nu mai au ce recolta. Ne-au reclamat astfel de fenomene sateni din Iojib, Viile Satu Mare, Supur, Dorolt, Bogdand, Moftin si Babta.

"Graurii vor zbura luna viitoare spre Europa de Vest, unde la fel nu sunt iubiti" – spune Fazekas Lorand

Cum se poate lupta impotriva graurilor? Ce pagube produc? – au fost doar cateva din intrebarile la care am cautat sa aflam raspunsurile de la Fazekas Lorand – presedintele filialei locale a Societatii ornitologice din Romania: "Nu se stie exact numarul graurilor din judet, dar graurul este o specie de pasare foarte rezistenta care se inmulteste rapid. Chiar si de doua ori pe an. Graurii se hranesc si cu gandaci, dar fac ravagii si in culturi. Oamenii incearca sa lupte impotriva lor, alungandu-i prin sunete, prin montarea unor sperietori, dar de cele mai multe ori actiunea nu are efectul scontat. In Ungaria aceasta pasare este ocrotita de lege, dar la noi ea poate fi vanata. Numai ca vanatorii nostri nu prea sunt atrasi de acest vanat. In primul rand pentru ca nu merita glontul, care este mai scump decat o pasare. Eventual pentru vanatorii italieni daca prezinta vreo atractie. Graurii sunt pasari migratoare care de luna viitoare vor zbura spre tarile mai calde din Europa de Vest, unde vor ierna. Nici acolo nu sunt insa iubite, pentru ca distrug culturile de maslin. Sunt pasari care canta frumos, dar care, iata, fac probleme oamenilor" – ne-a declarat profesorul Fazekas Lorand.

Berzele ramase inca mai pot zbura spre tarile calde cu alte specii de pasari

De la interlocutor am vrut sa aflam ce se va intampla cu berzele care inca nu au zburat spre tarile calde. Reamintim ca in mai multe locuri din judet (Supur, Moftin) au fost zarite astfel de berze ratacite. "Inca nu e tarziu sa plece. Pana la mijlocul lui octombrie mai pot zbura impreuna cu berzele negre sau cu alte specii. Pana atunci se mai inzdravenesc" – ne-a explicat profesorul Fazekas Lorand.

Am vrea sa mai mentionam ca in jur de 30 de lastuni au fost gasiti morti ieri in apropierea societatii SC Electrica din Satu Mare. Cauza mortii in grup a acestor pasari nu poate fi altceva decat consumul unor alimente otravite.

Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri