Informatia Zilei, Satu Mare: Calitatea aerului din Satu Mare va fi monitorizata in 6 puncte

In vederea alinierii la cerintele Uniunii Europene privind calitatea aerului, Ministerul Mediului a initiat un program in baza Acordului-cadru de imprumut dintre Romania si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei privind finantarea Proiectului pentru prevenirea catastrofelor naturale generate de inundatii si poluarea aerului. In cadrul acestui proiect toate Agentiile pentru Protectia Mediului din tara au fost dotate cu statii automate de monitorizare a calitatii aerului, numarul total al acestora fiind de 116. Agentia pentru Protectia Mediului Satu Mare a fost dotata cu o statie de tip urban, despre care ne-a vorbit Elisabeta Bekessy, director APM: „Tipul statiei, adica de fond urban, s-a stabilit pe baza evaluarii preliminare a calitatii aerului, a nivelului emisiilor de poluanti atmosferici din anii 2002-2004. Amplasarea pe tipuri de statii este descrisa in OM MAPM 592/2002 „Normativul privind stabilirea valorilor limita, a valorilor de prag si a criteriilor si metodelor de evaluare a dioxidului de sulf, dioxidului de azot si oxizilor de azot, pulberilor in suspensie, plumbului, benzenului, monoxidului de carbon si ozonului in aerul inconjurator”. Conform acestui Ordin, statia de fond urban trebuie amplasata in vederea protectiei sanatatii umane, departe de sursele de emisii locale (ca de exemplu trafic, statii de benzina etc.), in locuri ventilate unde pot fi masurate nivelurile de concentratii ale amestecurilor de poluanti. Amplasamentele pot fi in arii rezidentiale sau comerciale din orase, parcuri (departe de copaci), strazi mari sau piete slab sau deloc circulate, spatii deschise caracteristice localurilor de invatamant, sport sau recreere. Tinandu-se cont de aceste indicatii s-a amplasat statia de fond urban in curtea Colegiului Ioan Slavici. Este deosebit de importanta implicarea institutiilor de invatamant in aprofundarea educatiei ecologice a elevilor si in colaborarea intre cele doua institutii. In perioada august-decembrie 2006 s-au livrat statia automata, analizoarele, precum si echipamentele de laborator aferente. Personalul din Serviciul Monitoring a participat la instruire in februarie-martie anul acesta. In perioada septembrie-octombrie s-a realizat reteaua de comunicare, iar saptamana trecuta s-au efectuat masuratori de proba, din care cauza a aparut afisajul pe panoul exterior amplasat pe cladirea Palatului Administrativ, deasupra biroului de relatii cu publicul de pe langa Primaria Satu Mare. Dupa receptia finala ce va avea loc in luna decembrie 2007, statia automata va furniza in mod continuu informatii publicului privind calitatea aerului din municipiul Satu Mare. Informatiile privind calitatea aerului care vor aparea afisate pe ecran pana la data receptiei finale au caracter experimental. Astfel de incercari experimentale sunt absolut necesare inainte de punerea in functiune a unei instalatii noi.”

Reteaua din dotarea APM cuprinde deocamdata 4 puncte

Pana la pornirea statiei auto-mate, masuratorile vor fi efectuate prin reteaua deja existenta din dotarea Agentiei, care cuprinde 4 puncte de prelevare a poluantilor gazosi in zona centrala (sediul APM, SC Saturn), zona industriala (SC Samcif) si zona rampei de depozitare a deseurilor (Scoala 13 – drumul Botizului).
Rezultatele analizelor calitatii aerului, actualizate saptamanal, precum si raportarea lunara a starii calitatii factorilor de mediu pentru judetul Satu Mare se gasesc pe site-ul APM Satu Mare, http://www.apmsm.ro.

Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri