Informatia Zilei: Ministerul Mediului danez vrea sa promoveze un proiect de gestionare a deseurilor in judet

In Maramures ar putea fi implementat in urmatoarea perioada un proiect de gestionare a deseurilor provenite din agricultura. De un astfel de proiect sunt interesate autoritatile Ministerului Mediului din Danemarca. Oaspetii danezi au discutat ieri, la Palatul Administrativ, cu conducerea judetului, despre posibilitatea derularii unui astfel de proiect in Maramures.

Expertul danez Svend Hoff a declarat ca a venit in judetul Maramures pentru a identifica posibilitatile de colaborare in vederea implementarii unui sistem integrat pentru valorificarea deseurilor provenite din agricultura. El a mentionat ca este interesat sa obtina datele necesare pentru a aborda punctual si etapizat problema deseurilor, in vederea elaborarii unui plan pe termen scurt si mediu de gestionare a deseurilor din agricultura maramureseana. Ministerul Mediului din Danemarca este interesat de promovarea acestui sistem la nivelul judetului nostru, dar si de alte programe specifice sau la nivel general. Reprezentantul delegatiei daneze a precizat ca programul, intitulat "Green Farm Energy", poate fi sustinut financiar de investitori danezi, dar si prin accesarea de fonduri structurale de catre autoritatile locale.

Deseuri pentru producerea energiei termice

Subprefectul judetului Maramures, Gheorghe Achim, s-a aratat convins ca aceasta colaborare este binevenita, mai ales ca nu s-au facut foarte multe lucruri in domeniul gestionarii deseurilor din agricultura. "Ma refer aici la pesticide si cele din domeniul zootehniei, dar si la rumegusul rezultat din industria lemnului. Conducerea Institutiei Prefectului este deschisa si sprijina oportunitatile de colaborare care vin in ajutorul comunitatile locale, ajuta la rezolvarea problemelor acestora si contribuie la dezvoltarea economica si sociala", a adaugat subprefectul. Gheorghe Voinescu a aratat ca la Agentia pentru Protectia Mediului Maramures s-a discutat despre problema gestionarii deseurilor din agricultura si rumegusul provenit din prelucrarea lemnului, respectiv modul de depozitare si utilizare. La Viseu de Sus a existat un proiect pentru producerea de energie termica prin procedee de valorificare a rumegusului, dar acesta a fost abandonat.

Tot ieri, delegatia daneza s-a intalnit, la Sighetu Marmatiei, cu autoritatile locale si agentii economici, carora le-a fost prezentat proiectul care propune utilizarea deseurilor in scopul producerii de energie termica. Svend Hoff a mai afirmat ca Romania are un potential enorm in promovarea de proiecte, dar ca teama asocierii in structuri pe diferite domenii de activitate contribuie la lipsuri manageriale si financiare din partea producatorilor. In urma discutiilor s-a convenit ca, in termen de doua saptamani, sa fie alcatuita o baza de date cu informatiile necesare si datele de contact, urmand ca apoi sa fie organizata o intalnire cu autoritatile locale si institutiile publice deconcentrate pentru identificarea de oportunitati in vederea elaborarii de proiecte care sa gestioneze deseurile provenita din agricultura la nivelul mai multor zone din Maramures.

Pentru mai multe informatii viziteaza Informatia Zilei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri