Municipiul Baia Mare se situeaza pe un loc fruntas intr-un clasament privind poluarea apelor de suprafata din Regiunea Nord-Vest. Cel putin asa a rezultat din urma unui studiu care arata ca 60% din raurile bazinului hidrografic Somes, dintr-un total de 19, sunt puternic afectate de poluarea industriala si deversarea apelor uzate direct in rauri. Nici amenzile comisarilor de la Garda de Mediu nu par sa-i sperie pe poluatori, avand in vedere ca valoarea acestora este semnificativa. Revoltator este faptul ca nu doar societatile private polueaza apele din judet, ci in unele cazuri chiar si institutiile statului, adica primariile din mai multe unitati administrativ-teritoriale de pe raza judetului.
Remin Baia Mare, printre principalii poluatori
Compania de consultanta olandeza Arcadis Euroconsult a realizat un studiu de impact asupra bazinului hidrografic Somes, intr-un program al Uniunii Europene. Datele extrem de alarmante ale raportului au fost publicate pe pagina de internet a Ministerului Mediului. Statistic, in bazinul hidrografic Somes, ce se intinde pe judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Salaj, Maramures si Satu-Mare, exista 19 cursuri de apa distincte. Din acestea, 12 sunt puternic modificate (poluate), 3 sunt artificiale si doar 4 din ele pot fi catalogate ca naturale. Cantitatea cea mai mare de substante poluante identificate este la azotati, fosfor, pesticide si ingrasaminte chimice, ajunse in rauri in urma activitatilor agricole. Studiul arata ca in afara de zonele urbane, in care exista statii de epurare, in restul localitatilor rurale principala sursa de poluare este deversarea apelor menajere (uzate) direct in rauri. In zonele industriale, situatia este inversa, poluarea fiind produsa de societatile comerciale cu activitati industriale. In total, in bazinul hidrografic Somes exista 263 societati poluatoare, dintre care 44 sunt extrem de periculoase. Una este societatea Remin Baia Mare, care a poluat atat de puternic raul Tisa, incat a creat un conflict diplomatic intre Romania si Ungaria la sfarsitul anilor ’90. De altfel, reprezentantii Garzii de Mediu spun ca 80% dintre poluatorii cursurilor de apa din judet sunt exploatari miniere care apartin de Compania Nationala Remin Baia Mare.
Numai in acest an, amenzi de 150.000 lei
Autoritatile locale sunt direct responsabile de inlaturarea depozitelor de deseuri si de mentinerea curateniei pe cursurile de apa. Numai ca doar aplicarea de sanctiuni contraventionale pare sa nu fie o rezolvare a acestei probleme. Garda Nationala de Mediu-Comisariatul Judetean Maramures a aplicat in acest an 9 sanctiuni persoanelor juridice, in valoare de 150.000 lei. Nici unele primarii care nu au luat masuri pentru igienizarea cursurilor de apa nu au scapat de amenzi. Comisarul Marcela Mateas, din cadrul Garzii de Mediu Maramures, a precizat ca au fost amendate, cu cate 15.000 lei, primariile din Borsa (primar Remus Cornel Stetco), Poienile de Sub Munte (primar Stefan Oncea), Valea Chioarului (primar Vasile Tuns), Rona de Sus (primar Ioan Romaniuc) si Rona de Jos (primar Ion Herbil), iar administratiile locale din Ulmeni (primar Vasile Ardelean) si Cicarlau (primar Nicolae Sabau) au primit amenzi de cate 10.000 lei. O alta sanctiune contraventionala, in valoare de 30.000 lei, a fost aplicata de comisarii Garzii de Mediu Maramures societatii Fruit Experience SRL din Baia Mare, producator de conserve din fructe, sucuri si alte produse din fructe, iar Compania Remin a fost sanctionata, pentru evacuarea de ape uzate, cu 25.000 lei. Nici persoanele fizice nu au scapat de sanctiuni, trei dintre acestea primind amenzi de cate 2.000 lei.
Pentru mai multe informatii viziteazaInformatia zilei