Uniunea Europeana (UE) ar putea intampina dificultati din partea reprezentantilor industriilor grele in Parlamentul European in ceea ce priveste marirea tintei de reducere a emisiilor poluante la 30%, arata un document citat de Reuters.
Ca parte a rolului de lider al lumii in combaterea schimbarilor climatice, Uniune Europena s-a angajat sa reduca emisiile de dioxid de carbon cu o cincime pana in 2020. UE mai ia in considerare sa creasca tinta la 30 % daca marile natiuni ca Statele Unite (SUA) si China adopta propriile obiective.
Dar membrii Parlamentului European, care fac parte din comitetul pentru industrii, pregatesc un amendament care va cere o analiza a impactelor acestei masuri inaintea adoptarii altor tinte mai drastice.
Orice astfel de miscare pentru extinderea reducerilor va face si subiectul unui scrutin legislativ al statelor membre UE si al legislatorilor, inainte sa devina lege.
Membrii comitetului pentru industrii, care se intorc la lucru in aceasta saptamana, iau de asemenea in considerare amendamente care ar avea scopul de a reduce impactul Schemei de Comercializare a Emisiilor ETS asupra industriilor intensiv energetice, cum este cea a otelului.
Sectorul energetic, care primeste in prezent majoritatea permiselor de emisii de CO2 gratuit, va trebui sa le plateasca incepand cu 2013, conform propunerilor Comisiei Europene.
Producatorii de otel din UE spun ca planurile actuale ale Comisiei ar duce la costuri pentru industrie de peste 50 miliarde euro intre 2013 si 2020 si ar afecta serios numarul locurilor de munca.
Comisia Europena ia in considerare daca sa permita industriilor intensiv energetice sa primeasca permise gratuite si dupa 2013. Amendamentele propuse ar permite Comisiei sa aloce certificate aditionale acestor instalatii.