Industria se orientează către inovație și eficientizare după scăderea investițiilor în regenerabile

În pofida unei scăderi de 11% a investițiilor globale în energie regenerabilă în 2013, există semnale optimiste în piață date de abundența oportunităților de pe noile piețe, de noile tehnologii și de noile surse de capital, se arată în raportul trimestrial  EY-  Renewable energy country attractiveness index (RECAI).

Această scădere a investițiilor anunță încă un an dificil pentru sector, în special la nivelul politicilor care se mențin incerte și reduc apetitul investitorilor pe mai multe piețe.

Pe de altă parte, această scădere reflectă și o maturizare a industriei, scăderea costurilor tehnologice fiind dublată de o reducere a investițiilor și o accentuare a importanței randamentului acestora. Prin urmare, în prezent, accentul trebuie pus pe maximizarea investițiilor și a implementărilor de noi proiecte, cu atât mai mult cu cât segmentul energiei regenerabile devine din ce în ce mai competitiv din punct de vedere al costurilor.

China a redus mult distanța care o despărțea de SUA, în partea de sus a indexului, marcând un record în 2013 prin cei 12GW generați din energie solară și intensificându-și eforturile de  accelerare a redresării pieței. Germania rămâne pe locul al treilea, însă pierde teren în urma anunțului făcut de noul guvern de coaliție de reducere a subvențiilor și de relaxare a obiectivelor privind energiile regenerabile.

Creșterea rapidă a pieței energiei solare și efervescența din sectorul offshore au ajutat Japonia să se plaseze pe locul al patrulea, devansând Marea Britanie. Marea Britanie continuă să fie afectată de politici de reglementare contradictorii.

Din cauza consultărilor prelungite pe tema strategiei energetice și a măsurilor legislative nefavorabile energiei regenerabile, Franța și Australia au pierdut teren. Ele au fost devansate de către India, care a făcut un salt pe locul al 7-lea, datorită obiectivelor sale ambițioase și anunțurilor de dezvoltare de proiecte la scară largă. Competitivele și dinamicele Brazilia și Africa de Sud s-au poziționat pe un loc superior în index, grație multitudinii de proiecte noi câștigate în urma licitațiilor din 2013.

Sectorul energiei regenerabile din România rămâne în continuare atractiv

România a urcat un loc, de pe 33 pe locul 32. În funcție de tehnologie, România se clasează mai bine: pe locul 28 în indexul energiei eoliene și tot 28 în indexul energiei solare fotovoltaice. În schimb, ocupă locul al 36-lea la energie produsă din biomasă.

Menținerea interesului investitorilor pentru România, în urcare de pe locul 33 pe locul 32 la nivel global, arată că în ciuda unei legislații în reașezare, sectorul energiei regenerabile rămâne în continuare atractiv, în comparație cu alte state din Sud Estul Europei. Indicele RECAI include atât componente legate de tipurile de tehnologii (eolian, solar, altele), cât și componente legate de factori macro și microeconomici, zone unde Romania se află în urma altor state din regiune,” spune Andrei Benghea-Mălăieș, Director Executiv în cadrul departamentului de Asistență în Afaceri, EY România.

Tendințe cheie în industrie în 2014

Privind în perspectivă, eficiența și eficacitatea, tehnologia de nouă generație, piețele noi și sursele inovative de finanțare au fost identificate ca fiind esențiale pentru creșterea industriei în 2014.

Guvernele și mediul de afaceri vor fi nevoite să ia în calcul ce va presupune creșterea rezistenței sectorului energetic, fiind cunoscută incapacitatea istorică a industriei de a absorbi șocurile economice, politice și de mediu. Acestea trebuie să aibă în vedere efectuarea unei evaluări transparente și obiective pentru a identifica mixul energetic cel mai potrivit și pentru a adopta un plan centralizat de acțiune care să contracareze incertitudinea din piață și, în același timp, să încurajeze participarea sectorului privat.

Mediul de business are, de asemenea, un rol de jucat în abordarea propriilor riscuri legate de energie, cum ar fi expunerea la prețurile materiilor prime, continuitatea afacerii și conformitatea cu reglementările industriei. Acest lucru ar trebui să determine o concentrare mai mare asupra optimizării mixului energetic care transcende politicile consiliilor de administrație și identifică oportunități pentru reducerea cosumului de energie și generarea directă sau co-generarea de energie regenerabilă.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri