Industria regenerabilelor acuză: „Statul dorește falimentarea producătorilor de energie din surse regenerabile”

Reprezentanții investitorilor în energia regenerabilă din România critică decizia Guvernului de a păstra pentru al treilea an la rând cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie la un nivel extrem de scăzut, ne sustenabil pentru investițiile existente și anume 12,15% față de 17% prevăzut inițial în Legea 220/2008. Toate investițiile din sector s-au facut în baza acestei legi. În aceste condiții pierderile investitorilor pe 2014 au depășit 2 miliarde de lei.

stop regenerabile
Producătorii de energie din surse regenerabile au marcat în 2014 pierderi de 2,1 miliarde de lei.

La sfârșitul anului trecut, în cadrul COP21, 186 de țări au ajuns la un acord istoric și anume să lupte împotriva emisiilor de CO2 și să își concentreze eforturile pentru a susține energia produsă din surse regenerabile. În acest timp, România continuă să promoveze o politică prin care statul dorește falimentarea producătorilor de energie din surse regenerabile care azi asigură circa 20% din consumul de energie electrică la nivel național”, susțin reprzentanții industriei regenerabilelor.

În acest context, Asociația Română a Industriei Fotovoltaice (RPIA), Asociația  Română pentru Energie Eoliană (RWEA), Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenarabile din România (PATRES) și Asociația Română pentru Microhidroenergie (ARmHE) solicită crearea unui cadru legislativ stabil, predictibil și echitabil pentru a menține investițiile existente și pentru a asigura continuarea dezvoltării sectorului energiei electrice prin atragerea de noi investiții.

Potrivit reprezentanților producătorilor, cota aprobată de Guvern acoperă în 2016 aproximativ 50% din certificatele verzi care vor fi în piață. Cota  obligatorie estimată de achiziție de certificate verzi, aferentă anului 2016, a fost stabilită la 0.317 CV/MWh neexceptat. Conform acestei valori vor fi necesare 12.116.662 certificate verzi față de 18.909.036 certificate verzi ce vor fi emise conform estimării ANRE  generând-se  astfel în 2016 un excedent de 6.792.374 certificate verzi la care se adaugă și cel deja existent în piață de 4.045.324 bucăți.

Este de semnalat și faptul că în condițiile acestui uriaș excedent, potrivit reglementărilor în vigoare, certificatele verzi sunt impozitate la momentul acordării și nu la momentul efectiv al vânzării, ceea ce face ca producătorii să crediteze permanent statul deși se afla de-facto în stare de insolvență prin ne vânzarea certificatelor verzi”, mai susțin reprezentanții producătorilor.

Potrivit schemei de sprijin prin certificate verzi, fiecare producător primește gratuit de la compania de stat Transelectrica, operatorul sistemului național de transport al electricității, un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce și o livrează în rețea.

Mai departe, producătorii vând certificatele verzi către furnizori, care sunt obligați prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii își recuperează costurile cu achiziția certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

România deține unități de producție a energiei regenerabile cu o capacitate instalată de peste 5.100 MW. Cea mai mare parte a capacităților de producție a energiei regenerabile este reprezentată de unități eoliene (3.176 MW) și fotovoltaice (1.300 MW).

Citește și:

ANRE anunță creșterea ponderii certificatelor verzi în factura de energie

Proiect: Cota anuală obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile stabilită la 12,15% pentru 2016

Zoltan Nagy, ANRE: Schema de sprijin pentru regenerabile se va reduce treptat

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri