Deși statul norvegian s-a alăturat curentului care militează pentru păstrarea în pământ a rezervelor de cărbune și petrol, mai marii industrie susțin că arderea gazului norvegian va ajuta reducerea emisiilor de Europa, deoarece acestea este mai „curat” decât cărbunele.
„Știm că dacă vom arde tot cărbunele, petrolul și gazul disponibil, acordul de la Paris nu poate fi îndeplinit. De aceea, părți semnificative din totalul resurselor fosile trebuie să rămână neatinse„, a spus Karl Eirik Schjøtt–Pedersen, directorul Asociației pentru Petrol și Gaze din Norvegia și un fost ministru al finanțelor.
Schjøtt–Pedersen susținute că prin exploatarea propriilor combustibili fosili, Norvegia ar ajuta alte țări, cum ar fi Germania și Marea Britanie, să–și reducă emisiile, deoarece gazul norvegian este curat decât cărbunele.
„Dacă Europa ar fi să înlocuiască cărbunele cu gaz natural norvegian, acest lucru ar duce la o scădere cu 50% a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru fiecare unitate de energie produsă. Noi producem gaze cu emisii reduse, care pot înlocui cărbunele cu emisii ridicate „, a declarat acesta.
Potrivit primului ministru norvegian, Erna Solberg, Norvegia nu are altă opțiune decât să exploateze petrolul. „Oceanele Norvegiei acoperă o arie vastă. Fundul mării conține resurse mari de petrol și gaze. (…) Prin urmare, vom face toate eforturile pentru a ne asigura că oceanele sunt curate și productive „, a spus ea.
Compania națională de petrol Statoil intenționează să cheltuiască 6 miliarde de dolari pentru dezvoltarea perimetrului Castberg. Această porțiune a Oceanului Arctic, situată în nordul Norvegiei, ar putea conține până la 650 de milioane de barili de echivalent petrol.