Industria modei a contribuit la poluarea oceanelor cu aproximativ 1.4 milioane de trilioane de fibre de plastic din cauza utilizării fibrelor sintetice cum ar fi poliesterul, acrilicul și nailonul, conform Programului Națiunilor Unite pentru Mediu.
Industria modei are un impact masiv asupra mediului, fiind responsabilă pentru 20% din apele uzate ale lumii, 10% din emisiile de carbon și cantități vaste de deșeuri. În fiecare secundă, un camion de gunoi plin de textile este aruncat la groapa de gunoi sau incinerat.
Însă un impact nevăzut este poluarea oceanelor cu fibre din plastic. Aproximativ 60% din materialele utilizate în articolele de îmbrăcăminte sunt din plastic. De fiecare dată când acestea sunt spălate, eliberează chiar și sute de mii de fibre de plastic numite microfibre, care au dimensiuni mai mici de 5 milimetri. Acestea ajung în lacuri, râuri și oceane din cauza dimensiunilor reduse, iar majoritatea instalațiilor de tratare a apelor nu sunt obligate să le capteze.
Numai spălarea rufelor duce la eliberarea a aproximativ jumătate de milion de microfibre din plastic în oceane. Aceste microplastice ajung în lanțul trofic când sunt confundate cu hrana de către pești și alte animale marine și au un efect devastator asupra vieții marine. Pot cauza tulburări endocrine, pot dăuna sistemului digestiv și încetini dezvoltarea la unele specii. Unele microplastice poartă contaminați periculoși cum ar fi pesticide și chimicale industriale.
O nouă alianță ONU dedicată modei sustenabile abordează pericolele fast-fashion
Microplasticele au fost găsite în alimente des consumate de oameni, apa potabilă și îmbuteliată și chiar și în organismul uman.
Conform unui studiu publicat la sfârșitul anului trecut, chiar și cele mai adânci zone ale oceanelor lumii sunt poluate cu microparticule de plastic. Microplasticele pot contamina noi medii prin intermediul insectelor zburătoare, amenințând păsările și alte specii care se hrănesc cu ele.
Un alt studiu recent a descoperit peste 400 de tipuri de bacterii pe 275 de particule de microplastice colectate de pe plaje din Singapore, inclusiv bacterii care cauzează gastroenterită la oameni și care agravează albirea recifelor de corali.
Conform estimărilor realizate de Tecnon Orbichem, cantitatea de poliester produsă anual se va tripla între 2007 (anul în care poliesterul a devenit principala fibră folosită la nivel global) și 2025.
Un raport realizat de fundația Ellen MacArthur arăta că designerii și producătorii vor trebui să schimbe modul de fabricație al hainelor și să dezvolte noi materiale și atrăgea atenția că tehnologiile care capturează microfibre vor trebui extinse și eficientizate.
Cele mai periculoase materiale textile pentru sănătatea umană
Există unele moduri de a reduce eliberarea microfibrelor în timpul spălării, cum ar fi:
- Spălarea mai rară a hainelor: materialele care au fost spălate de multe ori vor elibera mai multe microfibre decât atunci când erau noi;
- Utilizarea pungilor pentru spălat rufe care reduc eliberarea microfibrelor;
- Utilizarea unui dispozitiv de captare a microfibrelor.
Însă o dată ce microfibrele sunt captate, nu există garanții că nu vor ajunge înapoi în mediul înconjurător prin alte metode, conform lui Heidi Savelli, expert în mediul marin la UNEP.
„Deși există lucruri pe care consumatorii le pot face pentru a limita eliberarea microfibrelor din haine, efortul în plus nu ar trebui să vină de la consumator, ci de la producători.”