Reprezentantii a peste 30 de companii din industria fotovoltaica vor participa miercuri, la Bruxelles, la o audiere a Comisiei Europene (CE) organizata de Alliance For Affordable Solar Energy (AFASE).
Managerii vor explica cum taxele anti-dumping determina anulari de comenzi si reduceri de locuri de munca, contrar concluziilor optimiste ale Comisiei Europene potrivit carora industria poate sa creeze in mod miraculos alte piete si sa amortizeze taxele, intr-o perioada de criza economica.
Comisia si-a bazat toate evaluarile pe un esantion de numai 7 companii! Marea majoritate a instalatorilor de panouri solare nu-si pot permite sa amortizeze taxele, chiar si la nivelul actual de 11,8%. Pentru majoritatea jucatorilor din industria din aval, profiturile nete se cifreaza la niveluri sub 10%. Comisia greseste, de asemenea, cand afirma ca aceste companii isi pot reorienta activitatea; instalatorii de panouri solare si companiile de proiect nu se pot reorienta catre o activitate complet diferita, cum este cazul energiei eoliene. Noi suntem o industrie specializata, personalul nostru este format pentru aceasta activitate si nu se poate recalifica pentru un alt sector de la o zi la alta”, a declarat Denis Gieselaar, directorul companiei olandeze Oskomera si membru in Consiliul de conducere al AFASE.
Ca o ilustrare nefericita a impactului taxelor anti-dumping provizorii, Gehrlicher Solar, una din cele mai vechi companii din industria energiei solare si unul dintre primii membri ai AFASE, a anuntat pe 9 iulie demararea procedurilor pentru insolventa ca o consecinta direct a “introducerii in Uniunea Europeana a taxele anti-dumping pe produsele solare din China si a deteriorarii conditiilor pe piata fotovoltaica din Europa”.
Am fost nevoiti deja sa disponibilizam angajati, ca urmare a cresterii preturilor si a reducerii cererii provocate de inregistrarea importurilor si impunerea taxelor provizorii. Pot doar sa sper ca exemplul Gehrlicher Solar va trezi la realitate CE si actiunea de maine o va convinge sa ia atitudine in acest moment in care industria fotovoltaica se prabuseste”, a subliniat Thorsten Preugschas, CEO al Soventix si Presedinte al AFASE.
La inceputul acestui an un studiu prezentat de institutul de cercetare independent Prognos din Elvetia a subliniat ca impunerea de taxe, la orice nivel, va declansa o scadere a cererii ce se va traduce in pierderi de locuri de munca. Potrivit acestui studiu, pana la 242.000 de locuri de munca europene ar putea fi eliminate in urmatorii trei ani, in cazul impunerii de taxe cu un nivel de 60%.